Amenzi de peste un milion de lei date de ITM Argeș pentru munca la negru

de | 14.06.2024 09:30 | Județean, Economic, Importante

  • Bilanțul controalelor desfășurate în luna mai de ITM Argeș!

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Argeș au organizat în luna mai a acestui an mai multe acțiuni de control privind verificarea respectării dispozițiilor legale care reglementează relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă.

Astfel, luna trecută, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Argeș au efectuat 326 de controale, în urma cărora au fost aplicate 131 de amenzi, în valoare totală de 1.331.600 lei.

În ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 153 de controale, în urma cărora s-au aplicat 49 de sancțiuni, din care 39 de amenzi în valoare totala de 1.127.100 lei.

Angajați fără contract, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară sau neacordarea drepturilor salariale sunt câteva din neregulile constatate de către specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș. Astfel, la 13 angajatori sancționați, au fost depistate ca prestând muncă nedeclarată 78 de persoane, valoarea amenzilor aplicate fiind de 1.080.000 lei.

Alte nereguli constatate au fost: nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.

În ceea ce privește domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 173 de controale, în urma cărora specialiștii au aplicat 67 de sancțiuni, dintre care 44 au fost amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 204.500 lei.

Domeniile de activitate în care au fost constatate nereguli sunt: construcţii, exploatare forestieră, transport, distribuție mărfuri, comerț, activități de întreținere și reparații auto, activități de pompe funebre, cultivarea și comerțul florilor, activități de jocuri de noroc și pariuri.

Potrivit ITM Argeș, principalele deficiențe constatate au fost:

  • neasigurarea controlului medical la angajare și periodic,
  • necomunicare eveniment,
  • neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic,
  • neasigurare echipamente individuale de protecție,
  • neverificarea sistematică și testarea utilajelor,
  • neasigurare semnalizare de securitate și sănătate în muncă, neprezentare documente.

ATENȚIE! Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face astfel:

  • în scris, la numărul de fax 0248/223.412,
  • la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro
  • sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Vremea rea a făcut prăpăd în mai multe localități din Argeș

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bulevardul Republicii

Ultimele articole