Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat, în perioada 12-23 august 2024, o serie de controale la nivel național, vizând comercializarea și etichetarea produselor alimentare congelate, inclusiv înghețata.
Potrivit news.ro, au fost controlați 540 de operatori economici, iar la 466 dintre aceștia au fost descoperite nereguli.
Comisarii ANPC au verificat o cantitate de peste 50 de tone de produse congelate, dintre care aproximativ 34 de tone nu respectau prevederile legale. În consecință, au fost aplicate 440 de amenzi contravenționale, în valoare totală de peste 2,5 milioane de lei, și au fost emise 130 de avertismente.
Totodată, autoritățile au retras definitiv de la vânzare peste 27 de tone de produse alimentare improprii consumului uman, în valoare de aproximativ 270.000 de lei. Alte 3,5 tone de produse au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea neconformităților.
ANPC recomandă consumatorilor să verifice atent ambalajele și etichetele înainte de achiziționarea produselor congelate, pentru a evita eventualele riscuri de sănătate.
Toţi consumatorii trebuie să manifeste atenţie deosebită, în momentul în care cumpără produse alimentare congelate, inclusiv îngheţată, la ambalajele murdare, deteriorate sau care nu sunt închise etanş şi nu asigură salubritatea produsului. De asemenea, foarte importantă este verificarea de către consumatori, pe ambalaj, a datei durabilităţii minimale. Pentru a nu le fi afectată sănătatea, trebuie să refuze produsele pe eticheta cărora aceasta lipseşte sau este modificată ori depăşită”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.
Printre neregulile descoperite se numără comercializarea unor produse cu modificări organoleptice. Mai exact, respectivele produse erau decongelate. Altele erau expirate sau ținute în ambalaje rupte și deteriorate.
Alte probleme constatate de ANPC au fost: neconcordanţe între menţiunile de pe eticheta produsului şi cea de la raft; neconcordanţe între preţul produsului de la raft şi cel de la casa de marcat; nerespectarea temperaturii de congelare (-18 grade C), impusă de producători; nerespectarea condiţiilor de depozitare, utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate sau deteriorate; abateri privind afişarea preţului (lipsa afişării preţului, a preţului pe unitatea de măsură sau afişarea acestuia în mod greu lizibil); nerespectarea regimului promoţiilor (lipsa specificării perioadei de promoţie, a indicării preţului vechi etc.); utilizarea unor mijloace de cântărire neverificate metrologic sau cu verificarea metrologică depăşită; comercializarea produselor alimentare congelate într-un spaţiu neautorizat.
Colaj Ancheta/ Foto ANPC
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Sociologul Alfred Bulai a făcut infarct. El a fost scos din arest și dus la spital