Analize şi consultaţii gratuite chiar și la clinicile cu plafonul de fonduri epuizat

de | 14.10.2023 23:00 | Din ediția tipărită, Importante, Județean, Lifestyle

Odată cu noul contract-cadru intrat în vigoare în luna iulie, pacienții asigurați în sistemul de sănătate beneficiază de servicii de prevenție, la recomandarea medicului de familie. Cu un bilet de prevenție (un formular tipizat) emis de medicul de familie, pacienții (adulți și copii) vor putea efectua gratuit seturi de analize, chiar dacă la momentul solicitării clinicile aflate în contract cu casele de asigurări au plafonul de fonduri epuizat, acestea primind ulterior decontarea seriviilor.

Pentru copiii cu vârsta de 0-3 ani, sunt acordate consultații de prevenție de către medicii de familie. Medicul  poate verifica dacă inima funcționează cum trebuie, va urmări dacă există probleme ale șoldului și care, netratate, pot afecta mersul, poate verifica dezvoltarea dinților, a văzului și a auzului și poate identifica eventuale deficiențe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului care ar putea fi afectate în tulburarea spectrului autist. Dacă în urma evaluării sunt constatate anumite deficiențe, medicul de familie poate recomanda analize, investigații sau consult la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Serviciile medicale de prevenție gratuite (decontate de CAS) sunt clasificate pe categorii de vârstă. 35 de spitale, centre medicale şi laboratoare de analize sunt în contract cu CAS Argeș, furnizând servicii medicale diverse, de la analize uzuale de laborator la investigaţii complexe de imagistică medicală.

Noul contract-cadru aduce de la 1 iulie o orientare corectă către piramida serviciilor medicale, începând cu prevenție, asistență medicală primară, ambulatoriu clinic, spitalizare de zi și doar în cazuri expecționale, când situația o impune, spitalizare continuă. De aici este influențată, în primul rând, calitatea vieții. Dacă vom reuși împreună să facem populația să conștientizeze să meargă la servicii de prevenție, pornind de la medicul de familie, depistând devreme anumite diagnostice, putem trata mult mai bine și chiar anumite boli se vindecă, dacă sunt depistate devreme. Îmi doresc să popularizăm, în așa fel încât oamenii  chiar să meargă la aceste tipuri de prevenții deosebit de importante”, a declarat pentru publicația „Ancheta” Ionuț Gheorghe, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Argeș. 

 


Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Franţa

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Ionuț Gheorghe