Pentru aniversarea a 200 de ani de la nașterea revoluționarului. 2024 – ”Anul Avram Iancu”

de | 16.07.2023 10:07 | Cultură, Lifestyle, Național, Știri

Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru instituirea anului 2024 ca ”Anul Avram Iancu”. Potrivit formei propuse spre promulgare se instituie anul 2024 ca ”Anul Avram Iancu” pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului Avram Iancu.

Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu, se mai arată în forma propusă spre promulgare a legii.

”Și-a câștigat locul de cinste în panteonul istoriei românilor”

”Născut în anul 1824, Avram Iancu, în vârstă de doar 24 de ani, a fost figura principală în ceea ce privește cristalizarea și coagularea doleanțelor românilor, precum și organizarea rezistenței acestora împotriva forțelor contrare intereselor populației românești din Ardeal. Alături de ceilalți intelectuali transilvăneni, Avram Iancu va organiza adunarea de la 3-5 mai 1848 de la Blaj ce a avut loc pe Câmpia Libertății, unde se va solicita respectarea poporului român ca națiune distinctă, reprezentare în Dietă, desființarea iobăgiei fără despăgubire, înființarea de școli românești în toate satele și orașele, folosirea limbii române în administrație și, nu în ultimul rând, acordarea deplinelor libertății politice și egalități civice tuturor popoarelor din Transilvania, fără deosebire de limba pe care o vorbeau și recunoașterea dreptului la autodeterminare. (…) Alături de moții săi, Avram Iancu s-a străduit să facă o realitate din idealurile sociale, liberale și naționale ale românilor transilvăneni, care vor trebui să mai aștepte 70 de ani pentru a le vedea împlinite. Prin activitatea sa politică, intelectuală și revoluționară, Avram Iancu și-a câștigat locul de cinste în panteonul istoriei românilor”, arată inițiatorii în expunerea de motive.

Foto descriptiv. Sursă foto: wikipedia.org.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cristian Gentea: ”Publicul iubitor de folclor va admira peste 200 de artiști din ansambluri internaționale”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Blaj | Klaus Iohannis | Vedea