România are încă 47 de focare active de Pesta Rumegătoarelor Mici (PRM) din cele 64 confirmate inițial. Până acum, 17 focare au fost eliminate, dintre care 10 în județul Tulcea, 6 în Constanța și unul în Ialomița, conform unui comunicat emis de ANSVSA.
Începând cu 6 septembrie, a fost implementat un ordin comun al ANSVSA, MADR și MAI, care introduce măsuri stricte pentru o perioadă de 30 de zile. Toate rumegătoarele mici care intră în România sunt plasate în carantină și supuse testelor serologice și virusologice pentru detectarea virusului PRM. De asemenea, mișcările de rumegătoare mici pe teritoriul țării sunt suspendate, cu excepții limitate, precum transporturile către abatoare sau centre de colectare, care pot fi efectuate doar la cererea scrisă a proprietarilor și sub condiții stricte de carantină.
Transporturile de animale sunt supuse unor reglementări stricte, fiind necesar un acord scris emis de DSVSA, care stabilește condițiile precise de transport.
Pentru toate transporturile de rumegătoare mici, DSVSA competentă teritorial dispune măsuri cu privire la animalele reținute de reprezentantul acesteia și asigură prezența medicului veterinar în maximum o oră la locul unde a fost oprit în trafic mijlocul de transport, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea scrisă a DSVSA, verifică modul de respectare a obligației de descărcare a animalelor în punctul stabilit de către DSVSA și o informează cu privire la cele constatate.
Acordul scris în baza informațiilor furnizate de solicitant și a documentelor întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți de la locul de plecare, este emis de directorul executiv al DSVSA competentă teritorial și conține detaliile specifice referitoare cel puțin la numărul de capete care fac obiectul transportului, locul de plecare, itinerariul propus, mijlocul de transport utilizat, locul de destinație, data și ora plecării, data și ora estimată a sosirii, responsabilul de animale pe durata transportului și durata valabilității acordului de deplasare.”, transmit reprezentanții ANSVSA
În județele de la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova se vor implementa măsuri suplimentare pentru a preveni intrarea animalelor sau a produselor infectate.
Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă ce afectează ovinele și caprinele, având o mortalitate de până la 70%. Boala nu reprezintă un pericol pentru oameni, însă fermierii sunt încurajați să respecte măsurile impuse și să raporteze imediat orice suspiciune de boală către DSVSA locale.
foto descriptiv stiriagricole.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Prețurile carburanților astăzi! Cât costă un litru de benzină şi motorină în Argeș