300 de milioane de euro vor fi acordate sectorului agricol pentru capitalizarea fermelor și unităților de producție, anunță reprezentanții PNL una dintre cele mai recente măsuri adoptate în sprijinul fermierilor români.
Măsura face parte din pachetul #SprijinPentruRomânia, prezentat de premierul liberal Nicolae Ciucă și este destinată susținerii agriculturii și industriei alimentare și contribuie la reducerea impactului generat de creșterea prețurilor la produsele de bază.
Conform acesteia, vor fi acordate microgranturi cu un buget total de 50 milioane euro, destinate unui număr de peste 10.000 beneficiari estimați și câte 5.000 euro pentru microîntreprinderi.
Granturile pentru capital de lucru destinate IMM-urilor au, de asemenea, un buget total de 250 milioane euro, respectiv câte 15% din cifra de afaceri, cu un estimat de 10.000 beneficiari.
Una dintre cele mai importante decizii, dar și așteptate în același timp, care face parte din pachetul de măsuri economico-sociale ‘Sprijin pentru România’, este cea referitoare la acordarea de granturi pentru capital de lucru pentru patru domenii mari din economia României, este vorba despre industria alimentară, acvacultură, piscicultură și agricultură. S-a aprobat astfel o valoare totală a acestor granturi de 300 de milioane de euro.
Aceste 300 de milioane de euro sunt dezvoltate pe două măsuri. O măsură este cu denumirea de ”microgranturi”; potrivit acesteia, 5.000 de euro urmează să fie acordate pentru microîntreprinderi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, respectiv pentru cei care desfășoară activități în cele patru domenii pe care le-am menționat. Bugetul total aferent acestei măsuri este de 50 de milioane de euro și estimăm un număr de peste 10.000 de beneficiari.
A doua măsură în cadrul aceluiaşi tip de grant sunt granturile pentru capital de lucru. Bugetul acestei măsuri este de 250 de milioane de euro. Se vor acorda astfel granturi de 15% din cifra de afaceri pentru întreprinderile mici și pentru întreprinderile mijlocii, dar nu mai mult de 120.000 de euro; numărul estimat de beneficiari este de 10.000.
Ce tipuri de cheltuieli pot suporta din aceste granturi, fiind și specific sezonului pentru activități în agricultură – discutăm de partea de cheltuieli pe care o au cu materia primă, stocurile de materii prime le spunem noi în terminologia de specialitate, ceea ce înseamnă că achiziția de combustibil se încadrează, de asemenea, în categoria acestor cheltuieli, deci, tot ceea ce cuprinde ca și parte de cheltuială pentru activitatea curentă. Este un sprijin mult așteptat, mai ales că este specific sezonului de lucrări din agricultură. Vine și pe fondul creșterii prețurilor, atât la ceea ce înseamnă partea de îngrășăminte, cât și partea de combustibil necesar pentru executarea lucrărilor de primăvară. Deschiderea apelului pentru cei care sunt interesați pentru microgranturi – ne-am fixat data de 27 mai 2022, iar pentru granturi pentru capital de lucru ne-am fixat data de 26 mai 2022. Schema de ajutor de stat a fost prenotificată la Comisie, sperăm că vom beneficia de suportul, ca de fiecare dată, al Comisiei Europene pentru ca să se poată emite decizia de aprobare a schemei de ajutor de stat.
Vreau, în mod special, să mulțumesc colegilor de la Ministerul Agriculturii, dar și celor de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, care au colaborat cu Ministerul Fondurilor Europene pentru ca proiectul de ordonanță de urgență să poată fi analizat și aprobat astăzi în ședința de guvern.
Este, cum spuneam, măsura așteptată de lucrătorii din agricultură – peste 20.000 de beneficiari; sperăm să fie o infuzie de capital, astfel încât să sprijinim cu adevărat munca grea care se derulează și se desfășoară în această perioadă de timp pentru ceea ce înseamnă lucrările specifice din agricultură.”, a fost anunțul făcut de Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul ședinței de Guvern de săptămâna trecută.