Într-o eră în care consumul de zahăr a atins cote alarmante, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, lansează un apel către oameni: să conștientizăm efectele nocive ale zahărului rafinat asupra sănătății noastre. Cu o istorie de consum ce s-a amplificat de la 5 kg pe an în 1830, la 33 kg în prezent, zahărul nu doar că afectează pancreasul și flora intestinală, dar contribuie și la dezvoltarea unor boli grave. Așadar, este timpul să ne întoarcem la metodele tradiționale de îndulcire și să ne reconsiderăm dieta pentru a ne proteja sănătatea.
”Opriți-vă! Nu mai consumați zahăr și tot ce este îndulcit cu zahăr!
Parcă auzi gospodina strigând: Încetați cu recomandările voastre salvatoare! Cu ce să frământ cozonacii? Cu miere, cucoană! Albinele încă mai sunt pe Pământul acesta otrăvit cu tot felul de pesticide și alte îngrășăminte chimice!
Cu ce frământau gospodinele, cozonacul, acum 200 de ani, până a apărut pe piață ceea ce numim noi astăzi „zahăr”, adică un dizaharid format din glucoză și fructoză?
De o bucată de vreme, specialiștii au atras atenția opiniei publică că zahărul rafinat este nociv ca aliment și dă avânt cancerului să se devolte, în bolile cardiovasculare și metabolice, fiind în pericol viața celulei, deci atac intern, invizibil și insesizabil!
Studiile de specialitate arată că 42% dintre americani consumă zahăr rafinat și că bărbații consumă mai mult zahăr decât femeile, iar perioada când se abuzează cel mai mult în consumul de zahăr este între 2-38 de ani, exact vârsta când eu mă îndopam cu zahăr și smântână!
Mergând pe drumul consumului de zahăr, în anul 1830, se consumau 5 kg de zahăr/locuitor/an, iar astăzi, ca să vedeți, se consumă 33 kg/om/an, considerându-se toate preparatele pe bază de zahăr: prăjituri, ciocolată, bomboane, băuturi răcoritoare, înghețată, siropuri, dulciuri, etc., și, desigur, consumul de zahăr la cafea, ceai, macaroane, etc. ”, punctează Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
”Postul se impune ca necesar pentru sănătate”
Specialiștii subliniază efectele nocive ale abuzului de zahăr asupra organismului, inclusiv riscurile asociate cu obezitatea și cancerul. Într-o societate în care stilul de viață modern promovează consumul excesiv de zahăr și grăsimi saturate, postul și alimentația echilibrată devin esențiale pentru menținerea sănătății.
”Ca să ne mai mirăm un pic, în perioada 2010-2011, în lume, s-au consumat 107 milioane tone de zahăr! Astăzi, peste 100 de țări din lume produc zahăr. Abuzul de zahăr atacă pancreasul, atacă flora intestinală, crește glicemia, se instalează obezitatea, apar cancerele la sân, prostată și colon, deci risc mare și cu consumul de carne și grăsimi saturate. Postul se impune ca necesar pentru sănătate. Pe vremea lui Galen s-a observat că animalele înfometate nu făceau tumori. Că de la tumori pornește tot răul, deci, se va trata tumoarea mai întâi, cu un regim alimentar sever, sub asistența medicului de specialitate. Și nu oricine are tumoare, înseamnă că are și cancer!
Trebuie tratate bolile cu maximă atenție și distincție!”, a transmis Calinic Argeșeanul în postarea publicată pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Foto descriptiv. Sursă foto: pixabay.com și FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Simfonia Unirii: Un concert umanitar excepțional la Filarmonica Pitești