Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns! Doi tineri au mers în Ucraina să se convingă că e război

de | 23.03.2022 18:03 | Știri, După subiect, Eveniment

Doi tineri de lângă Suceava experimentează de câteva zile o situație pe care am fi putut să o numim hilară, dacă momentele prin care trec nu ar fi fost mai degrabă de plâns decât de râs. Totul a pornit de la suspiciunea privind războiul din Ucraina, pe care cei doi bărbați nu-l credeau real. Astfel, în timp ce milioane de ucraineni fug de frica terorii și bombardamentelor, sucevenii au hotărât să plece în țara vecină pentru a vedea cu ochii lor cum este situația de acolo.

Potrivit ziare.com, unul dintre tineri, Cristian Lipa, administrează o cafenea în satul Iaslovăţ, lângă Suceava, și a făcut voluntariat în Vama Siret. Deși a văzut cu ochii lui refugiații care veneau din Ucraina, suspiciunile nu au dispărut și a hotărât să plece cu Samue, prietenul său, de meserie frizer.

Eu am fost voluntar înainte de asta două săptămâni în vama Siret şi ne-am decis sâmbătă să mergem până în Ucraina să vedem care e situaţia de acolo, dacă chiar e chiar la fel de grav cum se spune la ştiri. Iniţial am trecut în Cernăuţi, din Cernăuţi am decis să mergem până în Capitală. Am parcurs 8 ore până în Kiev şi am trecut undeva de 40-50 de check point-uri. Ne-au tot oprit şi a trebuit să arătăm paşaportul, ne-au întrebat unde mergem, ne-au controlat pe maşină”, a spus Cristian, potrivit Observator News.

Tinerii și-au rezervat camere la un hotel din Kiev, dar când au ajuns în capitala Ucrainei și-au dat seama că respectivul hotel este părăsit. Pentru că nu au avut unde să își petreacă noaptea, aceștia s-au văzut nevoiți să doarmă în mașină.

„Era foarte multă armată, soldaţi la tot colţul cu puşti, cu saci de nisip. Ne-am căutat un hotel unde să stăm peste noapte, l-am găsit online, am făcut rezervare şi când am mers la hotelul respectiv nu mai era nimeni, era totul închis. Şi pentru că deja se făcuse ora 9 nu mai puteam circula pe stradă, a trebuit să râmânem peste noapte în maşină. Stând în maşină, era în jur de ora 10 şi s-a auzit că s-a dat o bombă undeva, o rachetă. S-a auzit o bubuitură foarte tare şi după scurt timp au început sirenele să sune. Au sunat sirenele toată noaptea. S-a auzit că s-a dat o bombă undeva, o rachetă. Dimineața am văzut la ştiri că s-a bombardat centrul, un shopping center care era la jumătate de oră de noi”, susțin tinerii.

Mai mult, potrivit suceavalive.ro, bărbații ar fi decis să viziteze satele bombardate din jurul Kiev-ului și au fost surprinși de alte bombardamente.

Am decis să plecăm prin nişte sate din apropierea Kiev-ului, unde s-a zis că e zonă bombardată. Am fost pe acolo şi într-adevăr pe la sate erau locuinţe fărâmate, absolut tot distrus. Când ne-a oprit o data la check point şi i-am dat paşapoartele soldatului a început să se bombardeze lângă noi. Soldatul a luat-o la fugă cu paşapoartele în mână. După ce a ajuns el în şanţul respectiv ne-a făcut semn să mergem și noi acolo. Am lăsat şi noi maşina, am fugit acolo, ne-am ascuns, am stat vreo 10 minute acolo, s-a liniştit bombardamentul. Apoi ne-a făcut semn să ne suim în maşină şi să fugim. Ne-a arătat direcţia în care să plecăm, în partea opusă. Am plecat în direcţia respectivă”, spun tinerii, potrivit sursei citate.

Cei doi au declarat pentru ObervatorNews.ro, că se află deja de patru zile în țara vecină, la 140 de kilometri de Kiev și sunt disperați să găsească un loc unde să mănânce.

În ziua 28 a războiului, armată ucraineană a transmis într-un comunicat pe Facebook, că până acum a reușit să aducă pagube serioase forțelor rusești și că peste 15. 600 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost capturați, răniți sau au dezertat.

 

Foto: ziare.com

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ucraina