ITM Argeș. 6 reguli importante pentru cei care muncesc la înălțime

de | 24.07.2025 13:26 | Județean, Administrație

Prevenirea accidentelor de muncă prin căderi de la înălțime este esențială pentru siguranța și sănătatea lucrătorilor. Legislația impune utilizarea echipamentului individual de protecție, instruirea corespunzătoare și respectarea unor reguli stricte pentru desfășurarea în condiții sigure a activităților la înălțime, precum și supravegherea adecvată a acestora. Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș atrage atenția angajatorilor și lucrătorilor asupra riscurilor majore generate de activitățile desfășurate la înalțime.

Astfel, potrivit comunicatului primit de la ITM Argeș, legislația din domeniul securității si sănătății în muncă impune pentru lucrul la înălțime o atenție deosebita dotării lucrătorilor cu echipament individual de protectie. Angajatorii sunt obligați să acorde gratuit lucrătorilor echipament individual de protecție, atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloace tehnice de protecție colectivă sau prin măsurile și procedurile de organizare a muncii.

Dotarea lucrătorilor cu echipament individual de protecție se face în scopul protejării lucrătorului împotriva unuia sau a mai multor riscuri care ar putea sa îi pună în pericol securitatea și sănătatea la locul de muncă, pentru prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.

Angajatorul este obligat să asigure condiții pentru efectuarea verificărilor legale, depozitarea, curățarea, întreținerea echipamentelor individuale de protecție, conform indicațiilor producătorului, respectiv să înlocuiască echipamentul individual de protecție care nu mai corespunde din punct de vedere al calităților de protecție, când se constată acest lucru.

Acordarea echipamentului individual de protecție se face în urma identificării riscurilor pentru securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor pe fiecare loc de muncă și activitate desfășurată la înălțime.

Astfel, potrivit celor de la ITM Argeș, lucrul la înălțime trebuie să țină cont de 6 reguli importante:

  1. Să fie respectate toate condițiile necesare siguranței lucrătorilor;
  2. Lucrătorii sa fie instruiți înainte de începerea lucrului la înălțime, și de cate ori este nevoie pentru a urma procedurile în mod corect;
  3. Lucrătorii să fie echipați în mod corespunzător pentru lucrul la înălțime;
  4. Echipamentele individuale de protecție să fie corespunzătoare pentru lucrul la înălțime și să fie verificate înainte de fiecare purtare. Nu se vor accepta echipamente deteriorate sau nesigure;
  5. Lucrul la înălțime este permis lucrătorilor care au avizul medicului de medicina muncii cu specificația “apt lucru la înălțime”;
  6. Lucrul la înălțime trebuie să se desfășoare numai sub supraveghere, iar persoana care supraveghează lucrarea trebuie sa ia toate măsurile de securitate necesare pentru prevenirea accidentării și îmbolnăvirii lucrătorilor. Lucrul la înălțime este permis doar în situația în care locul de muncă a fost amenajat și dotat din punct de vedere tehnic și organizatoric astfel încât să prevină căderea de la înălțime a lucrătorilor.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Primăria MUnicipiului Pitești.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Este gata Complexul sportiv din Parcul Ștrand! Vezi cum arată sală de recuperare sportivă

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole