Zeci de primari din Argeş s-au înscris la concursul anual de tăiat porci care a avut loc azi la Conacul Goleştilor, în Arges.
Nimeni nu pleacă acasa cu vreo bucățică de carne; o parte se gătește acolo, din care se înfruptă oricine e prezent, iar restul, mai mult de o tonă de carne, va ajunge la centrele de plasament și azilele de bătrâni din județ.
Mii de oamni au fost azi la cel mai așteptat eveniment tradițional din Arges. Este al nouălea an consecutiv când primarii se mobilizează să facă rost de porci și sa ii taie într-un cadru organizat. Și anul acesta zeci de primari s-au dus la Conacul Goleștilor cu porci intre 80 și aproape 300 de kilograme fiecare, i-au sacrificat românește și i-au tranșat.
Evenimentul are, dincolo de tradiție, o conotație caritabilă, toată carnea, o tonă și jumătate, merge catre nevoiașii instituționalizați.
Alături de președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, vicepreședinții Marius Nicolaescu și Adrian Dumitru Bughiu, administratorul public al județului Argeș, Marius Cristian Puiu, au fost prezenți parlamentari de Argeș, consilieri județeni și directori de instituții publice.
Este o sărbătoare care se adresează, în primul rând, oamenilor cu mai puține posibilități. Așa cum spunea un geniu al poeziei românești, este important ca niciodată să nu îi uităm pe cei mai triști ca noi. Le mulțumesc tuturor primarilor implicați în organizarea acestui eveniment caritabil. Astăzi, aici, la Golești, s-a creat o lume pe care o iubesc, o lume a oamenilor cu inimă, o lume a oamenilor care știu ce înseamnă să fii aproape de cei aflați în nevoie.” , a declarat Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.
Este un motiv în plus de bucurie pentru că, iată, peste ani și ani acest eveniment rezistă și vreau să transmit mulțumiri specialeAsociației Comunelor din România, filiala Argeș, pentru că achiesează în fiecare an la inițiativa Consiliului Județean. Reușim împreună, pe de o parte, să ducem mai departe aceste obiceiuri și tradiții și, pe de altă parte, să fim aproape de cei aflați în nevoie.”, a transmis Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș
Cea mai căutată a fost, bineînțeles, pomana porcului. Șorici, pomana porcului, sarmale, mămăligă, brânză, ţuică fiartă, vin fiert, cozonac şi alte preparate, dar şi muzică bună, cam acestea au fost ingredientele care au adunat la Conacul Goleşti sute de reprezentanţi de la primăriile din Argeş, dar și pe toți cei care-au vrut sa mearga la tăiat de porc. Cine s-a nimerit acolo poate spune ca a sărbătorit Crăciunul culinar mai devreme.
Porcii au fost sacrificaţi şi tranşaţi și vor lua drumul centrelor de plasament și azilelor de bătrâni.
Foto: CJ Argeș
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro