Comuniștii au vrut să distrugă identitatea națională. Este idee general valabilă, desprinsă chiar și ieri, după refacerea unei clădiri monument istoric național de la Pitești. Restauratorii ei au găsit șapte straturi de tencuială, vopsea și var, date peste picturi considerate capodopere unice. Și totul pentru a se șterge valorile României de dinainte de comunism.
Această clădire se află în centrul municipiului Pitești, este monument istoric și de arhitectură de la sfârșitul secolului al XIX-lea, categoria A, deci dintre cele mai importante, și la început a fost sediul primăriei din localitate. A fost construită în stil eclectic francez, între anii 1885 și 1886, cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu. La exterior are coloane dorice și capiteluri corintice, iar la interior fiecare cameră are un stil propriu, cu un tavan casetat, decorat cu reliefuri, cu elemente decorative florale și geometrice aurite, cu picturi “trompe l’oiel” care dau senzația de tridimensional, stucatură policromă și medalioane pictate, zone de marmură cu venatură roșie pe fond ocru. Ce mai, o clădire most visit din România. Regimul comunist a decis însă în repetate rânduri să distrugă acest patrimoniu și s-a dat de șapte ori cu tencuială, nisip, var, ciment și diverse zugrăveli în tonuri terne în așa fel încât să nu fie nicio diferență între această clădire și un bloc de locuințe specific perioadei.

Cătălina Tuică, restaurator
O demență incredibilă, cu multiple straturi atât de tencuială cat și de vopsea care a angrenat prin deteriorări succesive pictura originala + s-a refăcut tot ansamblul + acoperiri care s-au produs in perioada comunismului… acrilica.. adiție… Total neadecvat, complet haotice, O intervenție masivă, cu intenție, a fost în perioada comunistă când stema a fost acoperită… Deci unele au fost cu intenție făcute”, a precizat Cătălina Tuică, restaurator.

Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș și Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș

Marius Nicolaescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș