În Argeş, fetele par să joace fotbal mai bine decât bărbaţii!

de | 16.05.2023 20:00 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle, Știri

Mihai Cîrstea este profesorul care a reuşit să le aducă pe fotbalistele argeșene pe primul loc în campionatul național de fotbal feminin, la nivelul diviziei B, câștigând duminică cu 5-2 meciul cu Voluntari. O echipă care a muncit foarte tare, care s-a antrenat și a jucat cu ambiție, în ciuda vârstei extrem de fragede a jucătoarelor din care este compusă. Multe dintre ele sunt adolescente, tinere de 16 ani, și, mai impresionant, parte dintre ele sunt fete provenind din centrele de plasamant ale Argeșului. Au găsit în sport, în fotbal, în competitive, în rigurozitate și efort un excelent mod de a-și consuma energia și timpul. Iar rezultatele nu au întârziat să apară, echipa argeșeană urcând vertiginos și fiind, matematic, calificată deja în Divizia a II-a.

În paralel, echipa de copii pe care o antrenează și care încorporează eleve și adolescente de la Liceul cu Program Sportiv și din Clubul FC Argeș s-a plasat săptămâna trecută pe locul al treilea la o competiție națională desfășurată la Cluj și denumită Olimpiada Națională Școlară „Împreună suntem fotbal”, unde fetele noastre au urcat pe podium. Datorită acestui rezultat, Ministerul Educației și Federația Română de Fotbal vor acorda fiecărei fețite o primă de 750 lei, mai mare decât cea de anul trecut, când suma destinată premierilor a fost de 500 lei.

Constatăm, așadar, că atât la nivelul echipei principale de fotbal feminin a FC Argeș, cât și la nivelul fetelor mici pasionate de acest sport, reprezentantele sexului frumos par, în acest moment, să joace fotbal mai bine decât bărbații.

Despre planurile antrenorului și ale echipei sale am discutat cu Mihai Cârstea pentru cititorii săptămânalului „Anchetaˮ.

Argeș fotbal fete

Fetele de la FC Argeș – cea mai tânără echipă care a promovat în Liga a II-a!

▼ Putem spune că echipa de fete este ca și trecută din divizia C în divizia B?

– Da, da! Sunt fetițe cu media de vârstă de 16 ani, cea mai tânără echipă care a promovat în Liga a II-a! Sunt fostele vicecampioane. A început să prindă fenomenul. Avem deja grupe de la 2006 la 2016. Evenimentul acesta ne va ajuta foarte mult și pentru promovare, și pentru motivarea fetițelor.

▼Ce facem de la anul? În cazul în care retrogradează echipa de băieți?

– Sincer, nu pot să vorbesc până nu văd ce se întâmplă. Aștept și eu să se termine Campionatul, o să se termine și la băieți. Noi vom continua într-o formă sau alta, ne vom bate să continuăm cu fetele pe drumul ăsta. Le-am spus și părinților să așteptăm să vedem ce se întâmplă.

▼Așadar, mesajul este că fetele continuă. Puteți găsi ceva sponsori?

– Dacă vă spun cât ne costă… Ne mai dă și Federația, ne mai susține… Se acordă, din ce știu, o primă, vreo 2.500 de euro, un fel de sponsorizare. Ideea este că se învârte tot în jur de 15.00 – 20.000 de euro.

▼Pe un an…

– Dacă împarți la 10 luni…

▼Ar reveni în jur de 1.000 de euro. Un salariu decent până la urmă.

– În momentul în care mi se va spune albă sau galbenă, o să fac și eu ședință cu părinții. Sunt și părinții de la grupele cele mici, care sunt entuziasmați. Ajutorul cred că îl voi avea cu adevărat de la oamenii cu care lucrez.

Argeș fotbal fete

O pasiune cu greutăți: Le costă 400 lei o pereche de ghete! 

▼Apropo de grupele mici, ați obținut și acolo un onorat loc III pe țară la competiția națională de la Cluj…

– Da, am ieșit pe 3 la Under 14. E prima oară când Federația intră în parteneriat cu Ministerul Educației. Ei ne-am dat medalii, diplome, ne-au asigurat cazarea la hotel de patru stele. Foarte frumos organizat! Fetele au stat la același hotel, au mâncat împreună. Pe teren s-au mai certat, dar apoi s-au împrietenit.

Clujul a luat locul întâi, iar locul II Bucureștiul.

▼ Având în vedere competiția, fetele au obținut un rezultat foarte bun după aceste două mari centre…Se anunță și o premiere mai reprezentativă…

– Sunt și mai bucuros cu atât mai mult, cu cât au ajuns să câștige și ele bani. Știți? Le costă 400 lei o pereche de ghete! Anul acesta, premierele au fost de 500 de lei. Să înțelegem, acestea nu se dau doar la fotbal. Se dau la tot ce înseamnă Olimpiada Sportului Școlar, la toate disciplinele. Vor să mărească de la 500 la 750, pentru ocupantele primelor trei locuri.

Oricât ai vrea, nu ai cum să ajuți pe toată lumea. Sportul ăsta îl practică fetițe, iar o parte dintre ele au probleme. De multe ori te enervează treaba asta! Dacă într-adevăr se țin de cuvânt și dau acești bani…

Autor: Carmen Buliga

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Cluj | Federația Română de Fotbal

Ultimele articole