ARGEȘ. Credincioșii s-au închinat la moaştele Sfintei Filofteia, cea mai tânără sfântă din lume

de | 07.12.2023 14:23 | Curtea de Argeș, Importante, Lifestyle

Astăzi 7 decembrie este ziua în care credincioșii o prăznuiesc pe ocrotitoarea Argeșului, Sfânta muceniță Filofteia.

Sfanta Filofteia

Sfânta Filofteia este cea mai tânără sfântă din lume, ea trecând la cele veșnice la doar 12 ani.

Moaștele ei se află în Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, loc în care în fiecare an mii de pelerini merg să se închine.

Sfanta Filofteia

Ziua de astăzi nu a făcut excepție, foarte mulți credincioși înfruntând frigul și ninsoarea pentru a ajunge să se închine la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.

Încă de dimineață localnicii dar și pelerinii veniți din alte zone ale țării s-au strâns în fața noii catedrale din Curtea de Argeș și au așteptat pe rând, să intre pentru a se închina și pentru a participa la ceremonialul religios.

Sfanta Filofteia

Amintim faptul că Sfânta Filofteia a trăit în secolul al XIII lea în orașul Târnovo, însă nu se cunoaște dacă aceasta provenea din neam de bulgari sau români.

Filofteia a fost crescută în credință și evlavie de către mama sa care a decedat încă de când aceasta era foarte mică. După moartea mamei sale tatăl său s-a recăsătorit iar mama ei vitregă nu a iubit-o, purtându-se foarte urât cu ea.

Contrar comportamentului mamei vitrege, Filofteia era foarte credincioasă și milostivă, ea  ajuta și împărțea săracilor din hainele și mâncarea pe care trebuia să i-o ducă tatălui ei la țarină.

Povestea spune că într-o zi tatăl ei a aflat de faptele tinerei și în acel moment l-a cuprins o mânie atât de mare încât a ucis-o,  aruncând în ea cu toporul pe care îl avea la brâu, rănindu-i un picior, rană care a fost fatală.

Sfanta Filofteia

Se mai spune că locul în care tânăra a murit s-a umplut de lumină.

Totodată mai aflăm că la sfârșitul secolului al XIV lea moaștele Sfintei Filofteia au fost duse la Curtea de Argeș iar domnitorul Mircea cel Bătrân le-a așezat în biserica Domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeș care pe atunci era catedrală mitropolitană, loc unde rămân până în anul 1893. După această dată acestea sunt mutate în alte două biserici ajungând în timpul primului război mondial și la București dar ulterior revin la Curtea de Argeș în Marea biserică ctitorită de Neagoe Vodă Basarab.

calinic arges

Cu acest prilej Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a transmis un mesaj adresat credincioșilor în această zi de sărbătoare:

Sunt sigur că pruncuţa, Sfântuliţa, cum i se spune aşa de frumos şi cu dragoste de argeşeni, a cunoscut pe Sfântul Nicolae şi a înţeles de la el ce înseamnă bunătatea şi bucuria de a dărui din inima copleşită de iubirea lui Iisus şi a celor care duceau lipsă ca şi în zilele noastre.
De aceea cred că inspirat i s-a aşezat, de Biserică, cinstirea pe 7 decembrie, imediat după prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae.
Ei, ca şi toţi sfinţii, preamăriţi de Dumnezeu sunt mari făcători de minuni, zi de zi, aducând mângâiere îndureraţilor.
Tuturor bunilor creştini, har şi binecuvântare de la Dumnezeu, iar de la Sfânta Filoteea bucurie şi mângâiere, iar celor cu numele ei, îndemn pentru a i se urma credinţa şi faptele bune!
Aşadar, avem în Împărăţia lui Dumnezeu pe cei mai tineri sfinţi din lume: Sfântul Ioan Valahul de 15 ani şi Sfânta Filoteea de la Argeş, de 12 ani!
Să ne bucurăm şi să fim încrezători în ziua de mâine!”, este mesajul transmis în mediul online de Calinic Argeșeanul.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Centrul Cultural Mioveni a dat startul unei noi campanii umanitare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | București | Calinic Argeșeanul | Curtea de Argeş | Mioveni | Sfântul Nicolae

Ultimele articole