Administrația Națională de Meteorologie ANM a emis ieri, 28 septembrie, mai multe avertizări meteo cod portocaliu și cod galben de vreme rea.
Cod portocaliu de ploi torențiale în Argeș
Tot astăzi, în intervalul 08:00-20:00, va fi în vigoare și un cod portocaliu de ploi torențiale și abundente, valabil în nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei.
Între 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10, va fi cod galben în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania, unde vor continua aversele, iar cantitățile de apă vor fi de 25-40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu rafale de 45-65 km/h.
La munte, la altitudini de peste 1700 m, în special în Carpații Orientali, se așteaptă precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
În intervalul menționat, Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și estul și sud-estul Transilvaniei vor fi sub cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vântului.
Potrivit specialiștilor ANM, vor fi perioade cu ploi torențiale, cu cantități de apă de 40-60 l/mp și local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.
Recomandările ISU Argeș
Pentru a evita situațiile nedorite, ISU Argeș vă recomandă următoarele măsuri de autoprotecție:
– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu aruncați la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;
– urmăriți cu atenție evoluția situației hidrometeorologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;
– ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea fenomenelor meteorologice;
– în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora;
– pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină și vijeliilor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, să parcheze autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;
– în caz de vânt puternic, evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie, iar dacă observați stâlpi sau fire căzute la pământ, nu le atingeți;
– în cazul unei situații de urgență reale, solicitați-ne de îndată prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
Măsuri preventive în contextul avertizărilor meteo de cod galben și portocaliu
Începând din această dimineață, în urma avertizărilor meteorologice și hidrologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, de cod galben și portocaliu, au fost implementate măsuri importante pentru prevenirea și diminuarea efectelor negative.
Autoritățile au activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum și centrele județene de coordonare pentru monitorizarea atentă a situației. În județele aflate sub cod portocaliu, capacitatea operațională a inspectoratelor pentru situații de urgență a fost crescută, iar echipaje de intervenție au fost dislocate în zonele de risc.
De asemenea, autoritățile verifică în mod constant amenajările hidrologice și zonele cu risc din albiile râurilor. Administrația publică locală a fost instruită să asigure permanența, iar echipajele aeriene au fost prealertate pentru intervenții rapide, dacă situația o impune.