Argeșul, printre județele cu cele mai puține locuri de muncă disponibile în primele 9 luni din 2024.

de | 16.10.2024 20:50 | Național, Eveniment, Județean

În primele nouă luni ale anului, au fost postate peste 230.000 de locuri de muncă pe una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România.

Potrivit adevarul.ro, aproximativ jumătate dintre aceste anunțuri provin din București și Ilfov, cu peste 110.000 de oportunități doar în Capitală.

Clujul se situează pe locul al doilea, cu aproape 40.000 de locuri de muncă disponibile, urmat de Iași cu 34.000, Brașov cu 29.000 și Timiș cu 28.000 de joburi. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, s-a înregistrat o scădere de aproximativ 15% a numărului de locuri de muncă disponibile. De asemenea, Brașovul a reușit să depășească Timișul în clasament, care a fost detronat, având locul al patrulea.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, diferențele constau într-o scădere, la nivel general, cu aproximativ 15% a numărului de locuri de muncă disponibile în piață, dar și într-o schimbare de poziții în clasament pentru Brașov și Timiș. Astfel, dacă în 2023, Timișul era pe locul al patrulea, imediat după Capitală, Cluj și Iași, anul acesta a fost detronat de Brașov și de Ilfov”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, potrivit sursei citate.

La polul opus, cele mai puține oferte de angajare au fost în Ialomița, Mureș, Brăila, Argeș și Neamț, cu mai puțin de 20 de mii de locuri de muncă disponibile în 9 luni. Salariile în aceste județe sunt, în medie, cu 15%-20% mai mici decât cele din județele cu un număr mai mare de locuri de muncă.

Din acest punct de vedere, ierarhia este aproape identică primelor nouă luni din 2023. Este interesant faptul că nu vorbim doar despre o regiune a țării, ci că, dimpotrivă, pentru fiecare zonă geografică avem cel puțin câte un județ în care competiția între candidați este foarte mare. Nu doar atât, dar și salariile din aceste județe sunt cu aproximativ 15% – 20% sub media din județele mai mari”, explică Bogdan Badea.

Potrivit sursei citate, retailul, industria alimentară, transport / logistică, servicii ori turism sunt principalele domenii aflate în căutare de candidați.

Vorbim aproape exclusiv despre joburi care presupun prezența fizică la locul de muncă, adresate în special candidaților din segmentul entry level. Asta nu înseamnă în mod necesar doar candidați foarte tineri, aflați la primul job, ci inclusiv candidați care au peste 45 de ani, dispuși să schimbe domeniul de activitate sau să se angajeze pe poziții care nu necesită experiență”, punctează Bogdan Badea.

Retailul continuă să fie cel mai mare angajator și în județele aflate în fruntea clasamentului. Totuși, pe lângă acest sector, se remarcă și alte domenii, cum ar fi call-center/BPO, construcții, producție, servicii financiare și IT.

În mod firesc, aria de oportunități este mult mai diversificată în județele mari, în primul rând pentru că acolo sunt concentrate cele mai multe investiții, dar și pentru că unele dintre aceste domenii recrutează un număr important și de specialiști și candidați din segmentul white collar (cu studii superioare), iar pe aceștia destul de greu pot să îi mai găsească astăzi în orașele mici. Există un transfer permanent de talente și specialiști din orașele mici spre cele mari pentru că acolo au mai multe șanse de angajare, iar salariile sunt, în mod evident, mai bune”, adaugă Bogdan Badea.

La momentul actual, există 23.000 de locuri de muncă disponibile pentru România și străinătate.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Exercițiu ISU Argeș la o firmă din Țițești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Brăila | București | Capital | Cluj | Ialomița | Iași | Ilfov | Timiș | Timișoara | Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”