anchetaonline.ro

Așa vor arăta noile creșe ale Piteștiului! S-au semnat contractele, lucrările vor merge foarte repede!

de | 05.09.2022 21:08 | Știri, Administrație, Lifestyle, Pitești

Una dintre cele mai bune și importante vești administrative ale săptămânii trecute pentru piteșteni este aceea că, în sfârșit! – oficial și prin contract de finanțare semnat – se va extinde capacitatea locurilor la creșă.

Aceasta reprezintă una dintre cele mai acute probleme pentru familiile tinere și una dintre cele mai frecvente solicitări ale piteștenilor în materie de îngrijire și educație.

Prin construirea a două noi unități dedicate copiilor de vârste mici  – una în zona complexului Albina și alta pe bulevardul Eroilor – se va suplimenta numărul locurilor disponibile în creșele din Pitești cu 110.

An de an, cele deja existente puteau acoperi aproximativ 350 de solicitări, în condițiile în care se înregistrau cereri pentru 450 de copii. 100 rămâneau mereu pe dinafară!

Veștile îmbucurătoare în acest domeniu nu se opresc la semnarea contractelor pentru execuția celor două creșe noi: administrația locală ia în calcul realizarea unei a treia unități, care va fi amplasată în cartierul Prundu, răspunzând astfel doleanțelor părinților din zonă. Proiectul este cu atât mai fezabil, cu cât pentru aceste două creșe banii cheltuiți nu vor veni din bugetul municipiului, ci vor avea ca sursă de finanțare PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Cu alte cuvinte, piteștenii nu vor plăti niciun leu pentru unitățile nou-construite, nici măcar pentru componenta de infrastructură (asigurarea de utilități), de asemenea finanțabilă în cadrul proiectului național.

gentea_cseke atilla

Contractele pentru construcția celor două unități au fost semnate joi, 1 septembrie, de către edilul Cristian Gentea și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, în prezența premierului Nicolae Ciucă. Aceste obiective vor fi finanțate, așa cum spunea, prin fonduri nerambursabile, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Creșă pentru 7 grupe în zona Exercițiu

În zona Colegiului „Maria Teiuleanu”, corpul din curtea Inspectoratului Școlar, de pe bulevardul Eroilor, va fi ridicată o creșă medie, cu o capacitate de maximum 7 grupe, adică pentru 70 de copii. Edificiul va avea doar parter, iar accesul personalului va fi separat de cel al copiilor. Creșa are în componența sa 7 dormitoare, 4 camere de joacă (prevăzute cu vestiar, filtru și grupuri sanitare), grup sanitar dedicat persoanelor cu dizabilități, un spațiu pentru luat masa, zonă de primire, cabinet medical cu izolator, zonă administrativă și partea tehnică și de gospodărire. Prin acest proiect se vor mobila, utila și amenaja complet atât spațiile interioare, cât și cele exterioare. Construcția este configurată pentru accesul și utilizarea acesteia de către persoanele cu dizabilități, dispunând de rampă de acces, grupuri sanitare și coridoare adaptate. Curtea creșei va avea spații verzi și locuri de joacă.

Creșă pentru 4 grupe în Găvana II

Terenul pe care va fi amplasată creșa mică, cu capacitate de 4 grupe, adică 40 de locuri, este situat în cartierul Găvana II, în zona complexului Albina. Ca și creșa mare, va fi o construcție pe un singur nivel, respectiv parter. Aceasta va avea doar 4 dormitoare, 2 camere de joacă, plus spațiile care vor găzdui vestiarele, zona de luat masa, grupurile sanitare, zona de primire, cabinetul medical, birourile administrației și camerele pentru sectorul tehnico-gospodăresc. Ca și la creșa mare, accesul și camerele sunt adaptate persoanelor cu dizabilități. De asemenea, pe terenul aferent vor fi amenajate spații verzi și locuri de joacă, pentru recreere.

Clădirile își vor asigura energia și o parte din încălzire

Așa cum a declarat în repetate rânduri ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, creșele vor avea un concept nZEB (near-Zero Energy Building), ceea ce se traduce în clădiri ce au nevoie de o cantitate redusă de energie, restul necesarului fiind produs de sistemele proprii. În acest sens, edificiile vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, care vor asigura energia electrică și apa caldă din surse regenerabile. Tot pentru a respecta acest principiu, sistemul de anvelopare va izola foarte bine clădirea. O altă noutate va fi pompa de căldură, cu puț forat la mare adâncime, ce va furniza un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara va fi utilizat pentru răcirea încăperilor și iarna va oferi un boost termic, pentru că centrală murală va consuma mai puțin, dat fiind faptul că va fi nevoie de încălzirea unei clădiri unde deja sunt 10 grade și nu se pornește de la zero.

Proiectul creșelor este deja stabilit la nivel național, iar execuția este estimată la maximum un an

Creșa medie de pe bulevardul Eroilor, cu o capacitate de 70 de locuri, are o valoare de 16.640.271, 92 lei, în timp ce creșa mică de la complexul Albina, din Găvana II, are alocată suma de 11.886.810,72 lei. Banii sunt asigurați prin PNRR și nu se impune niciun fel de cofinanțare din partea administrației locale. De această dată, nici măcar utilitățile publice sau amenajările din jurul clădirii nu vor intra în sarcina Primăriei Pitești, ceea ce înseamnă că nu se va cheltui niciun leu din bugetul piteștenilor pentru aceste două obiective de maximă importanță pentru comunitate. Mai mult, se anticipează că procedurile vor merge foarte repede, întrucât proiectele de creșă sunt deja stabilite ca modele-standard la nivelul întregii țări, scutind astfel autoritățile de procesul lung, anevoios și costisitor aferent acestei etape. Mai mult, prin felul în care sunt gândite, proiectele permit oricărui constructor serios să finalizeze edificiul într-un termen de 8-12 luni, adică unul extrem de scurt.

 

Citește articolele pe același subiecte: Cristian Gentea | Găvana | Pitești | PNRR
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă, secretar general al redacțiilor Ancheta, cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: