”Asemeni bunicilor și părinților noștri, poate vă este frică, sunteți dezorientați și nu mai știți care sunt valorile reale”

de | 05.12.2024 09:25 | Național, Lifestyle

Într-un moment în care identitatea națională și valorile fundamentale sunt contestate, este esențial să ne amintim de eroii care au luptat pentru unirea și integritatea României. Chiar înainte de 1 decembrie cei de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au publicat un text în care invită românii să își onoreze memoria celor care au sacrificat totul pentru binele națiunii și să își îndrepte privirea spre modelele adevărate de patriotism, care nu au fost niciodată legate de ură sau de manipulare. Îndemnul celor de la CNSAS este să nu uităm cine suntem și să ne asumăm cu mândrie istoria, învățând din greșelile trecutului pentru a construi un viitor mai bun.

”Să nu uităm cine am fost și cine suntem! La mulți ani, români!

Românii au avut întotdeauna modele în cei care au pus interesul național deasupra propriilor interese, în cei care au luptat cu prețul vieții pentru ca astăzi să avem o țară, în care au înțeles că doar aliații occidentali ne garantează existența ca stat unitar, că românii nu pot exista decât ca parte a lumii civilizate. Eroii noștri și ai generațiilor care vin după noi nu pot fi Zelea Codreanu, Antonescu, Gheorghiu-Dej sau Nicolae Ceaușescu. Nu cei care au mânat poporul român pe drumul urii, în marasmul moral al crimei, care au distrus viitorul unor generații întregi, nu în ei ar trebui să găsiți astăzi modele, nu în ei veți găsi patriotismul real și nu la ei trebuie să căutați sfaturi și învățături.

Istoria nu a fost blândă cu noi, iar bunicii și părinții noștri au fost generații sacrificate pe altarul ei. Arhiva CNSAS conține zeci de kilometri de consecințe ale acestei istorii, milioane de dosare, unul lângă altul. Aceste milioane de dosare reprezintă milioane de destine distruse, milioane de familii destrămate, sute de mii de vieți curmate. O istorie pe care nu credem că cineva o dorește repetată.

Astăzi, din nou, mulți dintre voi sunt păcăliți de minciuni, sunt manipulați prin folosirea unor narative istorice false, vi se oferă posibilitatea de a vă înregimenta în slujba urii, a fricii, a unor false valori și a unui patriotism pervertit.

Asemeni bunicilor și părinților noștri poate vă este frică, sunteți dezorientați, nu mai știți care sunt valorile reale, unde este adevărul și unde minciuna, nu mai vedeți clar viitorul.

Nu uitați cine suntem și cine au fost eroii noștri reali!”, transmit cei de la CNSAS în deschiderea mesajului publicat pe pagina de Facebook.

”Nu uitați cine suntem și cine au fost eroii noștri reali!”

Sursă foto: FB Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS. Sursă foto: FB Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS. Sursă foto: FB Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS. Sursă foto: FB Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS. Sursă foto: FB Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS. Sursă foto: FB Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS. Sursă foto: FB Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS. Sursă foto: FB Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS. Sursă foto: FB Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS.

Mai departe aceștia au povestit despre o parte dintre românii care au pus interesul național deasupra propriilor interese și au luptat cu prețul vieții pentru ca astăzi să avem o țară, în care doar aliații occidentali ne garantează existența ca stat unitar.

Iuliu Maniu a fost unul din cei mai importanţi participanţi la Unirea din 1918. A fost negociatorul şef din partea Consiliului Naţional Român Central cu guvernul maghiar, ulterior fiind ales de Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918, întrunită la Alba Iulia, ca preşedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei. Arestat de comunişti în toamna lui 1947, a fost condamnat la temniţă grea pe viaţă. A murit în 1953 la penitenciarul din Sighetu Marmaţiei şi a fost aruncat într-o groapă comună.

Alexandru Vaida-Voevod a făcut parte, în 1918, din Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român din Transilvania şi din Consiliul Naţional Român Central. A participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia şi s-a numărat între delegaţii, care au prezentat Rezoluţia Unirii regelui Ferdinand I. La 24 martie 1945 a fost arestat de autorităţile comuniste, iar din 1946 s-a găsit în arest la domiciliu. A murit în 1950, cu puţin înainte de arestările masive ale foştilor demnitari declanşate de Securitate.

Ion Flueraş a fost membru în Consiliul Naţional Român Central şi unul dintre vicepreşedinţii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia. A fost arestat pentru prima dată în iulie 1945 şi condamnat la 3 luni închisoare pentru „participare la organizaţii subversive”. A fost arestat din nou în 1949 şi condamnat la 15 ani temniţă grea. A fost torturat şi ucis în 1953, în cadrul acţiunii de reeducare, în timp ce era deţinut la Penitenciarul Gherla.

Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a citit Rezoluţia Unirii în faţa participanţilor la Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918 şi a făcut parte din delegaţia, care a prezentat actul în faţa regelui Ferdinand I. În 1948 Iuliu Hossu s-a opus desfiinţării Bisericii Greco-Catolice. Drept urmare a fost arestat, împreună cu ceilalţi episcopi uniţi. Între 1950-1955 a fost deţinut la Penitenciarul din Sighet, fără proces, apoi a fost plasat cu domiciliu obligatoriu la Mânăstirea Căldăruşani, până la moartea sa în 1970.

Doctor în filozofie, istoric şi membru al Academiei Române, Ioan Lupaş a participat la Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918, fiind apoi membru în Marele Sfat Naţional şi în Consiliul Dirigent – instituţiile autonome care au guvernat temporar Transilvania. A fost arestat în 1950 şi internat pentru 24 de luni la Penitenciarul Sighet prin decizie administrativă a Securităţii. Ulterior, pedeapsa a fost majorată cu 60 de luni. A fost eliberat în 1955.

Iosif Jumanca a fost membru al partidului social-democrat din Transilvania, membru al Consiliului Naţional Român Central, membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, a avut un rol hotărâtor la 1 decembrie 1918, în cadrul Adunării Naţionale de la Alba Iulia.

În 1921 s-a pronunţat împotriva aderării Partidului Social Democrat la Internaţionala Comunistă. A fost arestat în 1949 şi condamnat la detenţie un an şi două luni pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A decedat în penitenciarul Văcăreşti în 1950.

Pantelimon „Pan” Halipa a fost preşedintele Sfatului Ţării, organul politic ce a votat unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1928. A fost arestat de securitate în 1950 şi închis fără proces la Penitenciarul din Sighetu Marmaţiei. În 1952 a fost predat N.K.V.D.-ului (poliţia politică stalinistă) şi dus la Chişinău, unde a fost judecat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică într-un lagăr din Siberia. Cu toate acestea, a fost readus în ţară şi încarcerat la Aiud, de unde a fost eliberat în anul 1957.

Ion Pelivan a luat parte la lucrările Sfatului Ţării şi a militat pentru unirea Basarabiei cu România. A fost responsabil cu Afacerile Străine în Consiliul Directorilor Generali – instituţia ce a jucat rol de guvern basarabean în perioada desprinderii de Rusia. În 1950 a fost arestat şi închis la Sighet, unde a murit în 1954.

Ion Nistor a fost un istoric şi militant unionist bucovinean. A fost ales membru în comitetul de organizare al Adunării Naţionale de la Cernăuţi, care a decis unirea provinciei cu România, el fiind cel care a redactat „Actul Unirii”. Ca şi alţi fruntaşi unionişti, a fost arestat în 1950 şi închis, prin ordin administrativ al Securităţii, la Penitenciarul din Sighet pentru 24 de luni. Pedeapsa i-a fost prelungită ulterior cu alte 60 de luni, fiind eliberat în 1955”, arată cei de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS într-o postare publicată pe pagina de Facebook.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Marcel Ciolacu, mesaj pentru români: O voi sprijini pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alba | Alba Iulia | Dej | Nicolae Ceaușescu | Rusia

Ultimele articole