Sfântul Nicolae este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română și cea Romano-Catolică în fiecare an, în data de 6 decembrie. Este ziua care marchează începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor.
Cine a fost Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae a trăit în perioada împăraților Dioclețian și Maximian. Inițial, s-a remarcat prin viața sa monahală exemplară, fiind ales arhiereu datorită virtuților sale. Însă, deoarece predica cu îndrăzneală credința în Hristos, a fost arestat de autoritățile vremii, bătut și supus la chinuri, iar apoi închis împreună cu alți creștini. După ce împăratul Constantin cel Mare a preluat conducerea Imperiului Roman, toți cei închiși pentru credința lor au fost eliberați, inclusiv Sfântul Nicolae, care s-a întors în Mira. Mai târziu, el a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, convocat de împăratul Constantin, unde a avut un rol important, conform informațiilor de pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
Sfântul Nicolae este cunoscut pentru multele sale minuni. A salvat de la moarte trei bărbați condamnați pe nedrept. În timp ce aceștia se aflau în închisoare, știind când urma să fie executați, l-au chemat în rugăciuni pe sfânt să îi ajute, amintindu-i de alte binefaceri, precum salvarea altor trei bărbați din Lichia. Potrivit sursei citate, Sfântul Nicolae s-a arătat în vis atât împăratului, cât și eparhului, mustrându-l pe cel din urmă pentru că îi defăimase pe cei trei bărbați și dovedind împăratului că aceștia erau nevinovați. Astfel, i-a izbăvit de la moarte.
Povestea nuielușei lui Moș Nicolae
Legenda nuielușei lui Moș Nicolae provine dintr-un incident petrecut pe vremea când acesta era episcop de Mira. Se spune că i-a dat o palmă ereticului Arie, care hulise cele sfinte. Din acest motiv, tradiția populară spune că Moș Nicolae aduce daruri copiilor cuminți, iar celor neascultători le lasă o nuielușă de măr. Totodată, se crede că dacă această nuielușă, pusă în apă, înflorește până la Crăciun, înseamnă că Sfântul Nicolae a mijlocit iertarea celui care a primit-o.
În credința populară, ziua Sfântului Nicolae marchează începutul iernii. Se spune că Moș Nicolae își scutură barba albă, iar din aceasta începe să ningă. Dacă în această zi nu ninge, se crede că Sfântul Nicolae a întinerit.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: