Atenție! Consiliere juridică gratuită pentru încheierea contractelor de vânzare-cumpărare sau de donaţie

de | 05.07.2024 10:20 | Pitești, Lifestyle

Persoanele vârstnice au dreptul la asistenţă socială, potrivit legislației în vigoare, în raport cu situaţia sociomedicală şi cu resursele economice de care dispun. Iar referitor la acest lucru, administrația locală din Pitești vine cu o serie de informații utile cu privire la consilierea iniţială a persoanei vârstnice.

Astfel, conform legii, sunt considerate persoane vârstnice persoanele care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege.

Beneficiază de prevederile Legii nr. 17/2000 persoana vârstnică aflată în una dintre următoarele situaţii:

  • a) nu are familie sau nu se află în întreţinerea unei / unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;
  • b) nu are locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii;
  • c) nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
  • d) nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată;
  • e) se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile sociomedicale, din cauza bolii ori a stării fizice sau psihice.

De asemenea, autoritatea tutelară / instanţa de tutelă din unitatea administrativ-teritorială în care persoana vârstnică are domiciliul sau reşedinţa are obligaţia de a acorda, la solicitarea acesteia, consiliere juridică gratuită în vederea încheierii contractelor de vânzare-cumpărare sau de donaţie ori în vederea constituirii de garanţii mobiliare sau imobiliare, care au ca obiect bunurile mobile ori imobile ale persoanei vârstnice. Persoana vârstnică este asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, de un reprezentant al autorităţii tutelare/instanţei de tutelă, în vederea încheierii oricărui act translativ de proprietate, având ca obiect bunuri proprii, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale, precum şi în vederea încheierii contractelor de închiriere/comodat cu persoane fizice în scopul găzduirii persoanei vârstnice.

Detalii despre condițiile în care este acordată consilierea juridică gratuită în vederea protejării drepturilor persoanelor vârstnice, precum și detalii referitoare la serviciile sociale de care pot beneficia persoanele vârstnice sunt publicate pe site-ul oficial al Primăriei Pitești și pot fi aflate accesând link-ul de aici.

Sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Pitești.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Rebel X Young Rock Festival, ediția a III-a, revine la Pitești. Festivalul tinerilor rockeri vine în Lunca Argeșului

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Pitești | Primăria Municipiului Pitești