În perioada sărbătorilor de iarnă, când cumpărăturile online și interacțiunile virtuale sunt la apogeu, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra importanței protejării datelor personale și a securității online. În era digitală, protejarea securității datelor este esențială.
În acest sens, DNSC recomandă tuturor cetățenilor să adopte măsuri de precauție atunci când împărtășesc informații pe platformele digitale.
În perioada următoare, în luna cadourilor și cea a sărbătorilor de iarnă, echipa DNSC vă încurajează să fiți vigilenți și responsabili în gestionarea informațiilor pe care le distribuiți online. În era digitală, protejarea securității datelor este esențială.”, transmit reprezentanții DNSC
Iată câteva sfaturi esențiale pentru a reduce riscurile de a cădea victimă fraudelor și atacurilor cibernetice:
1. Evitați publicarea informațiilor sensibile: Înainte de a posta pe rețelele sociale, gândiți-vă de două ori la ce informații faceți publice. Detalii personale, adrese sau numere de telefon pot fi folosite de infractori pentru a vă fura identitatea.
2. Configurați corect setările de confidențialitate: Este esențial ca setările de confidențialitate ale conturilor de pe rețelele sociale și alte platforme online să fie ajustate pentru a proteja informațiile pe care le distribuiți. Asigurați-vă că doar persoanele autorizate au acces la datele sensibile.
3. Fiți atenți la phishing și atacuri cibernetice: Mesajele de tip phishing, care încearcă să obțină informații sensibile de la utilizatori sub falsa premisă a unor oferte tentante sau alerte urgente, sunt frecvent întâlnite în perioada sărbătorilor. Evitați să deschideți linkuri sau să descărcați fișiere din surse necunoscute.
4. Actualizați-vă parolele și utilizați autentificarea în doi pași: Folosirea unor parole puternice și unice pentru fiecare cont online este o măsură esențială. În plus, activați autentificarea în doi pași pentru un nivel suplimentar de securitate.
5. Protejați-vă dispozitivele: Asigurați-vă că aveți instalate aplicații de securitate actualizate, care pot proteja dispozitivele mobile și computerele de viruși și malware.
DNSC încurajează educația digitală și conștientizarea riscurilor. Pe site-ul oficial al DNSC, utilizatorii pot descărca un ghid complet cu recomandări esențiale pentru asigurarea protecției online.
Ghidul DNSC îl găsiți AICI.
Foto: Facebook DNSC
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Controale înainte de Sărbători în depozitele de legume și fructe! Amenzi de peste 281.000 de lei