Atenție! Ministerul Educației: Semnarea contractului educațional NU afectează exercitarea drepturilor părintești!

de | 11.09.2024 13:54 | Național, Administrație

Ministerul Educației ține să dezmintă informațiile apărute conform cărora ministrul Ligia Deca ar fi afirmat că pe perioada contractului educațional, autoritatea tutelară asupra elevului nu mai aparține părinților. Și în acest sens Ministerul explică că: semnarea contractului educațional NU afectează exercitarea drepturilor părintești!

Din acest an școlar părinții sunt obligați să semneze un contract educațional, iar cei care vor refuza, ar putea să fie amendaţi cu sume între 1.000 si 5.000 de lei sau ar putea face muncă în folosul comunităţii, arătau zilele trecute cei de la realitatea.net. Prin semnarea acestui contract părinţii sunt obligați să participe la ședințele periodice de la școală, să se asigure că elevii au o ținută decentă, dar și să înlocuiască obiectele distruse de copiii lor la școală. De asemenea, printre altele, să solicite acordul părinților pentru supravegherea audio/video a elevului în timpul programului școlar, precum și pentru stocarea imaginilor. Prevederile apar în articolul 172 din Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, potrivit sursei citate. Contractul educațional, se semnează atât de părinți, cât și de directori, atunci când copilul intră în clasa pregătitoare, în clasa a V-a sau în a IX-a.

”Semnarea contractului educațional NU afectează exercitarea drepturilor părintești!

Conform ROFUIP,

  • Unitățile de învățământ încheie cu părinții sau reprezentanții legali/elevii majori, în momentul înscrierii beneficiarilor primari în registrul unic matricol, un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale părților, conform prevederilor legale în vigoare.
  • Prin hotărâre a consiliului de administrație, la contractul educațional pot fi adăugate și alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al beneficiarului primar în funcție de specificul fiecărei unități și după consultarea consiliului reprezentativ al părinților/reprezentanților legali, prin act adițional semnat de ambele părți.

Această afirmație nu îi aparține ministrului educației! Informația a apărut pe rețele sociale și nu provine din surse oficiale.”, a fost mesajul publicat de Ministeruil Educației pe pagina de Facebook, având alăturat poza de mai jos. 

Sursă foto: FB Mionisteruyl EDucatiei

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Cristian Gentea și FB Ministerul Educatiei

Citiți, de asemenea, pe anchetoanline.ro:

În Pitești. Se lărgește strada Tineretului și se asfaltează alte trei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cristian Gentea | Ligia Deca

Ultimele articole