Atenție la produsele de post! Verificați etichetele

de | 10.11.2024 14:29 | Național, Lifestyle

Pe 15 noiembrie începe Postul Nașterii Domnului, cunoscut și ca Postul Crăciunului, care va dura până pe 24 decembrie. În această perioadă, credincioșii optează pentru produse alimentare de post.

În acest context, Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis o serie de recomandări.

►Cumpărați din locuri autorizate și solicitați bonul de casă

Primul pas pentru a fi sigur că produsele alimentare sunt conforme este să le achiziționați doar din spații de vânzare autorizate, unde sunt respectate condițiile optime de igienă, transport și depozitare. Comerțul neautorizat poate duce la contaminări sau condiții necorespunzătoare, periculoase pentru sănătate. Păstrarea bonului de casă vă poate ajuta să reclamați eventualele probleme de calitate.

► Verificați eticheta produselor de post

Un produs de post trebuie să conțină ingrediente vegetale, fără urme de lapte, ouă sau alte ingrediente de origine animală. Când cumpărați un produs, verificați lista ingredientelor – orice mențiune de „lapte praf”, „zer praf” sau „pudră de ou” indică faptul că produsul nu este de post. Atenție și la afirmațiile de tip „poate conține urme de lapte sau ouă” – această etichetare este adesea o măsură de precauție a producătorului pentru eventuale urme accidentale și nu indică neapărat că produsul conține aceste ingrediente.

►Atenție la termenul de valabilitate și condițiile de depozitare

Pentru a evita riscul de îmbolnăvire, verificați dacă produsele sunt păstrate la temperatura indicată pe etichetă. Nu cumpărați produse expuse la temperaturi mai mari decât cele recomandate. După achiziționare, păstrați și acasă produsele în condițiile specificate, iar dacă termenul de valabilitate este depășit, evitați să consumați produsul.

Exemple de produse care pot crea confuzii

În campaniile de control desfășurate anterior, ANPC a descoperit mai multe cazuri de etichetare incorectă sau practici care induc în eroare consumatorii:

• Cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant “produs de post”;
• “Maioneză vegetală simplă” și “Maioneză vegetală Shaorma”. Denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente;
• “Pizza de post” – “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs „ de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor;
• Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum șnițel, pate, parizer, salam, cârnați, cremwurști etc. la care era atașată sintagma “vegetal”;
• Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii „fără colesterol” sau „0% colesterol”, sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică;
• Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conținea proteine din lapte, în neconcordanță cu denumirea de produs;
• Produse de cofetărie preambalate, cu mențiunea “de post”, deși în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris “frișcă”.
ANPC a observat și practici incorecte legate de expunerea produselor de post în magazine:
• Produse de post expuse la comercializare în același raft și în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii ( de exemplu produsul „Untar” ce conținea grăsimi vegetale era expus la vânzare în același raion cu untul);
• Expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conținut ingrediente lactate;
• Produsul „Crutoane cu ierburi aromate” era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiș inscripționat „Idei savuroase de post”, deși, produsul conținea la ingrediente: „zer praf dulce” și „praf de iaurt”, care sunt de origine animală și nu de post.

ANPC va intensifica verificările la operatorii economici în perioada Postului Crăciunului, pentru a identifica și sancționa orice nereguli. Acest lucru asigură consumatorii că produsele cumpărate respectă normele de etichetare și siguranță alimentară.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Aproape 700 de șoferi au rămas fără permis de conducere în ultimele 24 de ore

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Paul Anghel