Pe 15 noiembrie începe Postul Nașterii Domnului, cunoscut și ca Postul Crăciunului, care va dura până pe 24 decembrie. În această perioadă, credincioșii optează pentru produse alimentare de post.
În acest context, Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis o serie de recomandări.
►Cumpărați din locuri autorizate și solicitați bonul de casă
Primul pas pentru a fi sigur că produsele alimentare sunt conforme este să le achiziționați doar din spații de vânzare autorizate, unde sunt respectate condițiile optime de igienă, transport și depozitare. Comerțul neautorizat poate duce la contaminări sau condiții necorespunzătoare, periculoase pentru sănătate. Păstrarea bonului de casă vă poate ajuta să reclamați eventualele probleme de calitate.
► Verificați eticheta produselor de post
Un produs de post trebuie să conțină ingrediente vegetale, fără urme de lapte, ouă sau alte ingrediente de origine animală. Când cumpărați un produs, verificați lista ingredientelor – orice mențiune de „lapte praf”, „zer praf” sau „pudră de ou” indică faptul că produsul nu este de post. Atenție și la afirmațiile de tip „poate conține urme de lapte sau ouă” – această etichetare este adesea o măsură de precauție a producătorului pentru eventuale urme accidentale și nu indică neapărat că produsul conține aceste ingrediente.
►Atenție la termenul de valabilitate și condițiile de depozitare
Pentru a evita riscul de îmbolnăvire, verificați dacă produsele sunt păstrate la temperatura indicată pe etichetă. Nu cumpărați produse expuse la temperaturi mai mari decât cele recomandate. După achiziționare, păstrați și acasă produsele în condițiile specificate, iar dacă termenul de valabilitate este depășit, evitați să consumați produsul.
Exemple de produse care pot crea confuzii
În campaniile de control desfășurate anterior, ANPC a descoperit mai multe cazuri de etichetare incorectă sau practici care induc în eroare consumatorii:
ANPC va intensifica verificările la operatorii economici în perioada Postului Crăciunului, pentru a identifica și sancționa orice nereguli. Acest lucru asigură consumatorii că produsele cumpărate respectă normele de etichetare și siguranță alimentară.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Aproape 700 de șoferi au rămas fără permis de conducere în ultimele 24 de ore