Deficiența de vitamina D afectează o mare parte din populația globală, iar recent s-a descoperit că eficiența acesteia poate fi influențată direct de nivelul de magneziu din organism. O alimentație nesănătoasă și un stil de viață alert contribuie la carența de magneziu, ceea ce împiedică utilizarea optimă a vitaminei D. Este esențial să ne îngrijim de aportul acestui mineral, care joacă un rol crucial în metabolismul nostru și în funcționarea adecvată a sistemului nervos, oaselor și mușchilor. Importanța acestui echilibru nutrițional devine tot mai evidentă, iar ajustarea dietelor noastre prin includerea alimentelor bogate în magneziu este o necesitate urgentă. Despre toate acestea a vorbit unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic.
”Magneziu și vitamina D, o combinație de sezon
Mai mult de jumătate din populația globului are deficit de vit. D. Până acum se știa că expunerea insuficientă la razele soarelui provoacă această carență. Studiile recente au scos la iveală un alt aspect: vitamina D nu este folosită optim dacă nivelul de magneziu este scăzut.
Degeaba luăm suplimente, riscăm ca vit. D să fie stocată în organism, în loc să fie folosită eficient. Aportul optim de magneziu este de 420mg/zi pentru bărbați și 320mg/zi pentru femei. Din păcate alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată, prin urmare puțina vitamină D care circulă în sânge va fi incomplet utilizată fără magneziu.
Carenta de magneziu este un dezechilibru nutrițional recent și are cauze multiple. Modificarea obiceiurilor alimentare, consumul de produse rafinate, ultraprocesate și sărace în micronutrienți sunt cauzele principale. În dieta zilnică întâlnim tot mai rar produse precum fasole boabe sau linte, nuci sau migdale, tărâțe sau cereale integrale. Până și banana, care este bogată în magneziu, a fost pusă la colț de dragul siluetei”, explică nutriționistul în postarea publicată pe pagina de Facebook.
”Fără magneziu sistemul nervos își pierde echilibrul”
”Stresul cronic și somnul insuficient, de proastă calitate, cresc nevoile de magneziu. Stilul de viață alert și dezechilibrat afectează sistemul nervos și epuizează rapid rezerva de micronutrienți. La asta se adaugă consumul de alcool care perturbă echilibrul acido-bazic și favorizează pierderea urinară de magneziu. Bolile cronice precum diabetul și sindromul X metabolic, hipertensiunea și nivelul crescut de colesterol sunt consumatoare de magneziu. Iar tratamentele medicamentoase cu antibiotice, diuretice și antiacide au ca efect secundar o eliminare masivă de magneziu.
Merită o să tragem un semnal de alarmă pentru magneziu, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului. Este implicat în peste 300 de mecanisme responsabile de metabolism și este esențial pentru activarea vitaminei D. Fără magneziu sistemul nervos își pierde echilibrul, oasele și dinții își pierd rezistența și mușchii nu pot funcționa. Contracția musculară este dependentă de magneziu, iar activitatea inimii și presiunea arterială sunt influențate de nivelul lui în sînge.
Corpul uman nu este capabil să sintetizeze magneziu, deci trebuie adus din alimentație. Care sunt cele mai bune surse? Pe primul loc avem semințe și oleaginoase: semințe de dovleac, migdale, caju, semințe de pin, alune. Urmează apoi leguminoase: fasole boabe, soia, linte, năut și quinoa. Dintre legume merită lăudat spanacul, iar la sectorul fructe banana e campioană. Cat despre suplimente, alegeți sărurile organice de magneziu, în doze cuprinse între 100 și 250 mg/zi.”, a mai explicat nutriționistul Mihaela Bilic.
Foto descriptiv. Sursă foto: pexels.com
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
50 de ani de iubire sărbătoriți pe Transfăgărășan! Povestea emoționantă a unui cuplu din Londra