Autostrada Transilvaniei. 24 de situri arheologice, pe secțiunile dintre localitățile Mihăiești – Topa Mică – Românași

de | 25.02.2023 09:54 | Știri, Administrație, Cultură, După locație, După subiect, Național

Autostrada Transilvaniei. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că au fost cercetarea 24 de situri arheologice aflate pe secțiunile dintre localitățile Mihăiești – Topa Mică – Românași. Materialele arheologice prelevate au făcut obiectul unei expoziții vernisată la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău ”Prezent și trecut. Infrastructură și Arheologie”.

”Dacă în anul 2004, studiul arheologic preliminar, elaborat pentru obiectivul de infrastructură rutieră Autostrada Transilvania, prezenta informații despre siturile arheologice cunoscute în literatura de specialitate, cercetările aprofundate de teren din 2017, respectiv 2021, au pus în evidență mai multe puncte de interes arheologic. Atât siturile arheologice cunoscute, cât și cele recent identificate au suprins prin complexitatea și varietatea descoperirilor, care sunt importante nu doar prin materiale arheologice, ci și ca informații cu privire la modul de organizare și activitățile practicate de comunitățile umane din diferite perioade istorice. Siturile, pe baza materialelor arheologice descoperite, au fost datate în epoca neolitică, epoca bronzului, prima epocă a fierului, epoca romană și evul mediu”, transmite CNAIR într-o informare publicată pe pagina de Facebook.

Au reconfigurat nodul rutier din zona Sutor

Echipele implicate în cercetarea arheologică aparțin Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj, Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj și Muzeului Județean Satu Mare și au depus eforturi pentru cercetarea unui număr de 24 de situri arheologice aflate pe secțiunile dintre localitățile Mihăiești – Topa Mică – Românași. Materialele arheologice prelevate, unele dintre ele inedite, au fost inventariate și, până la această dată, au făcut obiectul unor articole dar și al unei expoziții vernisată la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău ”Prezent și trecut. Infrastructură și Arheologie.”

”Trebuie menționat în acest context și colaborarea instituțională care a determinat în anul 2019, printr-un efort conjugat al arheologilor și inginerilor, reconfigurarea nodului rutier din zona Sutor, astfel încât să nu fie afectată latura de nord-est a castrului roman. Salvarea castrului roman, într-o zonă cu bogate vestigii arheologice, a determinat însă afectarea așezării civile care deservea castrul roman, dar informațiile obținute printr-o cercetare arheologică minuțioasă sunt surse pentru înțelegerea modului de organizare și funcționare a unei astfel de structuri în Dacia Romană”, potrivit sursei citate.

Foto descriptiv. Sursă foto: turdanews.net

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Argeș. Vezi lista unităților de învățământ încadrate într-o clasă de risc seismic

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Ultimele articole