Banii datorați, din septembrie. Schema de ajutor de stat pentru industria cinematografică

de | 24.05.2023 19:55 | Știri, Economic, Național

Veste bună pentru arta cinematografică. Guvernul României a adoptat astăziordonanța de urgență privind înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale, precum și pentru stabilirea unor măsuri instituționale referitoare la gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film și producției de film în România. Totodată, ministrul Culturii a precizat că de la începutul lunii septembrie se vor putea achita datoriile anterioare pentru beneficiarii care au solicitat sprijin în schema inaugurată în 2017, dar nu i-au primit.

Schema reprezintă un instrument de atragere a investițiilor în domeniul producției de opere audiovizuale și se referă la:

  • Înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale, instituție subordonată Ministerului Culturii.
  • Transferul schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice instituită prin H.G. nr. 421/2018 din administrarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în administrarea Oficiului de Film și Investiții Culturale.
  • Prelungirea perioadei de aplicare a legislației curente a schemei de ajutor de stat până la 31 decembrie 2024.

La începutul lunii septembrie, se achită primii bani dintre cei datorați

”Este un moment extrem de important, pentru că una dintre artele extrem de bine reprezentate în lume cu origine românească este arta cinematografică, iar din 2017, la sugestia Ministerului Culturii de atunci, am inaugurat o schemă de ajutor de stat pentru industria cinematografică, schemă care se cheamă în limba engleză „cash rebate” și care înseamnă de fapt rambursarea unui procent din cheltuielile pe care investitorii în industria cinematografică, străini sau români, din România îi pot primi înapoi. Din păcate, o perioadă destul de lungă, de doi-trei ani de zile, această schemă a fost blocată. Astăzi am reușit un prim pas legislativ – transferul acestei scheme de ajutor, acestui „cash rebate”, de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului către Ministerul Culturii, urmând ca în perioada imediat următoare să avem și normele de punere în aplicare, iar undeva după rectificare, când vom alimenta această schemă, undeva la începutul lunii septembrie, să începem să plătim din datoriile anterioare. Este o obligație extrem de importantă a României. În momentul când noi am avut această schemă pusă în practică, în 2018, producători importanți au aplicat pentru primirea banilor respectivi. Din păcate, aproximativ 40 de filme, dintre care vreo 20 și ceva producții internaționale, deși au aplicat, nu și-au primit banii. Suntem în măsură să anunțăm că vom repara această situație. Repet, undeva la începutul lunii septembrie vom fi în măsură să achităm primii bani dintre cei datorați, urmând de asemenea să punem în practică o nouă schemă de ajutor pentru industria cinematografică pentru 2023-2027”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Potrivit informării Ministerului Culturii, începând cu data de 30 septembrie 2023, Oficiul de Film și Investiții Culturale va relua analiza proiectelor depuse, va analiza rapoartele de audit și va deconta cererile de plată pentru proiectele aprobate în sesiunile 2018 – 2020.  Totodată, prin prelungirea schemei de ajutor de stat se estimează atragerea unor investiții directe în domeniul producției de opere audiovizuale, dar și în domeniile culturale conexe.

Foto descriptiv. Sursă foto: gov.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Nicolae Ciucă despre solicitările cadrelor didactice: „Sunt legitime, dar soluția nu este o grevă generală pe final de an”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Antreprenoriatului și Turismului | Guvernul României | Ministerul Culturii | Roma

Ultimele articole