Beneficiile vinului în prevenirea infarctului!

de | 29.01.2024 11:30 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

  • In vino veritas și bolile de inimă

Adrian Tase - Beneficiile vinului în prevenirea infarctului!

Anul acesta, medicul cardiolog Adrian Tase își dezvăluie o nouă latură artistică. Domnia-sa este cunoscut pentru pasiunea pentru muzică, având și o formație alături de talentatul său fiu, Andrei, iar, mai nou, este și autorul unei cărți. „Douăsprezece cuvinte de inimă bună”, un volum prefațat de Înaltpreasfințitul Calinic al Argeșului, reunește 12 capitole în care regăsim și sfaturi pentru o viață armonioasă. În cele ce urmează vom reda unul dintre acestea.

pahar vin - Beneficiile vinului în prevenirea infarctului!

Vinul este o băutură multimilenară iubită pentru calitățile sale hedoniste și mistice. În Biblie, de exemplu, cuvântul vin este menționat de peste cinci sute de ori, iar la Vatican, consumul decent este o uzanță.

Țările de gintă latină, cum sunt Franța, Italia, Spania, România, sunt renumite în producția de vin, iar Republica Moldova este, de peste două secole, furnizorul exclusiv al Rusiei și al statelor satelite.

 

 

În zilele noastre, în care, cu peste 17 milioane decese anual, bolile cardiovasculare au devenit principalul criminal al omenirii, licoarea rubinie bahică cu 12% etanol a câștigat, în urma unor cercetări științifice, calitatea de a preveni infarctul miocardic.

«Paradoxul francez» este concluzia studiului care a dovedit că locuitorii regiunii Bordeaux, care consumă în mod obișnuit un pahar de vin roșu pe zi, au o incidență mai mică a infarctului miocardic decât alte populații din Europa și America de Nord.

 

 

Înainte de a recomanda acest agent preventiv, trebuie să ne asigurăm că persoana respectivă nu suferă de probleme hepatice, cerebrale, aritmii cardiace sau alte boli în care etanolul este contraindicat. De asemenea, trebuie să ne asigurăm de seriozitatea și autocontrolul pacientului, care știe să se oprească după un pahar.

Rezultatele favorabile în prevenția cardiacă se datorează, pe de o parte, alcoolului în sine – efect pe care îl putem obține, de pildă, și consumând un pahar de vin alb, iar pe de altă parte, pigmentului roșu antioxidant cu antocianine, polifenoli, resveratrol – efect pe care îl putem obține consumând un strugure roșu.

 

 

Vinul roșu le are pe ambele, reducând inflamația endoteliului vascular și, prin urmare, frânând procesul de ateroscleroză. Mai mult, un pahar de vin roșu pe zi echilibrează profilul lipidic, crescând colesterolul bun și scăzându-l pe cel rău.

 

 

Identificarea dozei de 150 ml pe zi ca echilibru corect în prevenția infarctului este rezultatul cercetării științifice medicale, dar, am spune noi, ține și de bunul-simț. Cu acest remediu, riscul apariției infarctului scade cu 31%, a insuficienței cardiace cu 40-53%, a  accidentului vascular cerebral cu 17%. Pentru hipertensiunea arterială, doza de un pahar pe zi este neutră, iar pentru aritmii, există un risc crescut cu 16%, mai ales la indivizii cu predispoziție genetică sau care consumă cafea și țigări.

 

 

Așadar, consumat cu moderație, în doza terapeutică de 150 ml  zilnic, la persoanele care nu au contraindicații, vinul roșu este un prieten al inimii. Acestea sunt aprecieri de ordin general. Pentru indicații individualizate, trebuie discutat de la caz la caz cu medical cardiolog.”

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonloine.ro:

David Popovici, medalie de aur în proba de 100 de metri liber, la Euro Meet 2024

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Tase | Argeș | Italia | Republica Moldova | Spania

Ultimele articole