În primele trei luni ale anului 2025 au avut loc 129 de accidente rutiere, în urma cărora 55 de persoane au decedat și 98 au fost rănite grav.
Potrivit Poliției Române, aproape 20% din totalul accidentelor grave înregistrate în această perioadă au avut la bază viteza excesivă.
Pentru a preveni astfel de evenimente tragice, în perioada 7 – 13 aprilie 2025, Poliția Rutieră desfășoară acțiunea SPEED, parte a Programului Operațiunilor Europene 2025 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL).
Vitezomanii, în vizorul poliției pe 9 aprilie
Punctul central al campaniei îl constituie ziua de 9 aprilie, când va avea loc acțiunea Speed Marathon, desfășurată în intervalul orar 00:00 – 24:00. În această zi, polițiștii rutieri din întreaga țară vor acționa intens pentru depistarea șoferilor care depășesc viteza legală, folosind toate echipamentele disponibile pentru supravegherea traficului și măsurarea vitezei de deplasare.
Ce limite de viteză trebuie respectate în România
În România, viteza maximă admisă în localități este de 50 sau 70 km/h, cu acordul administratorului drumului public, respectiv 90/100 km/h în afara localităților, 120 km/h pe drumurile expres și 130 km/h pe autostrăzi.
Poliția le recomandă șoferilor să adapteze permanent viteza la condițiile meteo și de trafic, să circule cu prudență și să respecte semnalele agenților de circulație.
Pietonii, parte a siguranței rutiere
Poliția face apel și la pietoni să respecte regulile regulile de circulație aplicabile lor: aceștia trebuie să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să evite să pună conducătorii de autovehicule in situația de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate și să constituie prin comportamentul lor un exemplu pozitiv pentru cei mici.
Sistemul E-SIGUR, un aliat în lupta cu viteza
Pentru creșterea siguranței rutiere, la nivel național este deja operațional sistemul E-SIGUR, care monitorizează traficul prin radare performante de tip pistol (TruCAM II), montate pe trepied și poziționate în afara părții carosabile. Acestea sunt amplasate în zone cu risc ridicat de accidente, iar datele colectate sunt analizate ulterior.
Abaterile sunt sancționate potrivit legii, după identificarea conducătorului auto. Procesul-verbal de constatare a contravenției este transmis direct la domiciliul șoferului, fără a fi necesară oprirea acestuia în trafic.
Sistemul E-SIGUR reprezintă un pas important în direcția prevenirii accidentelor și asigurării unui climat rutier sigur pentru toți participanții la trafic.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
CFR Călători suplimentează trenurile spre litoral în minivacanța de 1 mai