Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a desfășurat, în luna august, o serie de acțiuni de control menite să verifice respectarea legislației muncii, cu un accent special pe combaterea muncii nedeclarate și asigurarea unui mediu de lucru sigur. Și de această dată, inspectorii de muncă din Argeș au depistat lucrând la negru zeci de personae.
Bilanțul acestor acțiuni a evidențiat atât progresele, cât și deficiențele majore întâmpinate în diverse domenii de activitate, de la construcții și transport, până la servicii de alimentație și îngrijire. Cu un număr total de 211 controale efectuate și 145 de sancțiuni aplicate, suma amenzilor a atins valoarea de de 911.600 lei, subliniind importanța respectării normelor legale.
Astfel, potrivit comunicatului remis presei, în domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 105 controale, s-au aplicat 72 sancţíuni, din care 51 amenzi în valoare totală de 672.100 lei. Astfel, la 17 angajatori sancționați, au fost depistate ca prestând muncă nedeclarată 33 de persoane, valoarea amenzilor aplicate fiind de 600.000 lei.
Principalele deficiențe constatate au vizat ”primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului, anterior începerii activităţii, a unui exemplar din contractul individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară”.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în baza Legii nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 106 controale. Au fost aplicate 73 sancțiuni, din care 51 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 239.500 lei.
Principalele deficiențe constatate au vizat ”neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă, neprezentarea documentelor”.
Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe: construcţii, exploatare forestieră, transport, distribuție mărfuri, comerț, servicii de curierat, restaurante și alte servicii de alimentație, activități ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure. De asemenea, cei de la ITM Argeș încurajează persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată să o facă, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB ITM Argeș.
Citiți, de asermenea, pe anchetaonline.ro: