Situația politică din România la sfârșitul anului 2024 este marcată de incertitudine și tensiuni, în contextul unui climat economic provocator și al așteptărilor legate de evoluția guvernului, dar și de organizarea de alegeri prezidențiale. După un an plin de provocări politice și sociale, cu o inflație persistentă și o creștere economică modestă, principalele partide politice din țară se află într-o perioadă de recalibrare a strategiilor și alianțelor, fără a oferi vreo garanție că acestea vor rămâne finale. Constrânse de o opoziție extremistă și de coaliții guvernamentale aflate în proces de consolidare, România se pregătește pentru un 2025 plin de provocări politice, sociale și economice, iar factorii decizionali vor trebui să navigheze cu grijă pentru a asigura stabilitatea în fața provocărilor interne și externe. Despre cum văd liderii politici din Argeș evoluția scenei politice în anul care va începe, am discutat cu o parte dintre reprezentanții partidelor importante din județ.
Bogdan Velcescu, liderul AUR Argeș, își exprimă încrederea în capacitatea partidului său de a prelua guvernarea și de a implementa reforme drastice, în acord cu voința poporului român.
„Nu fugim, nu ne eschivăm, nu ne ascundem, nu punem condiții aberante, vrem doar să ne fie respectată Constituția și legile acestei țări și să reintrăm în normalitate. Referitor la anumite previziuni, trăim vremuri tulburi și complicate. Totuși, există speranță, doar că vine la pachet cu măsuri de restructurare administrativă și reforme! O să fie o perioadă grea, avem deficit bugetar record pe care domnul Ciolacu nu vrea să și-l asume și nu vrea să explice unde au mers banii și, mai ales, cum vor îngheța pensiile și salariile în prima etapă, după care vor apărea majorări de taxe și impozite… Practic, vom fi nevoiți să alegem între o reformă reală de reducere a deficitului bugetar și măcelărirea mediului antreprenorial. Până acum, semnalele sunt sumbre și dure”, ne-a declarat Bogdan Velcescu.
Liderul AUR insistă pe necesitatea unor reforme structurale, inclusiv reducerea numărului de primari și restructurarea instituțiilor statului pentru a face față provocărilor economice și sociale.
„Totuși, noi suntem dispuși să preluăm guvernarea și să ne asumăm chiar și riscul de a fi judecați în cele mai aspre moduri, tocmai pentru că suntem cei mai determinați să reducem cheltuielile bugetare într-un mod drastic, dacă este cazul! Reducerea numărului de parlamentari la 300 – acum este momentul și contextul să impunem această măsură. Taxarea muncii trebuie redusă. Alegerea primarilor trebuie făcută în două tururi, iar reforma administrativă, conform căreia rămân doar 1.147 de primari din 3.300, trebuie implementată. Evident, este necesară restructurarea aparatelor administrative locale, județene și naționale. O altă prioritate ar fi restructurarea tuturor instituțiilor locale și județene, precum și a celor centrale pentru un aparat bugetar mai suplu, de doar 800.000 de angajați la stat, în loc de 1.300.000, fără să ne atingem de profesori, medici, pompieri, forțe de ordine (categorii care lucrează de ani buni în deficit). Astfel, practic, mulți membri de partid vor pleca în privat… Lista poate continua, dar este nevoie de o colaborare mai largă pe scena politică. Fără aceste reforme, nu facem decât să cheltuim bani în plus, într-o situație deloc fericită”, ne-a mai declarat coordonatorul județean al AUR.
Bogdan Velcescu subliniază, în egală măsură, importanța unei strategii economice coerente, având în vedere „valurile mari” de provocări economice externe, în special în ceea ce privește politica tarifară globală: „O altă prioritate ar fi mărirea redevențelor la o cotă decentă, la fel ca media europeană. Eliminarea optimizării fiscale practicată de majoritatea corporațiilor care au cifre de afaceri de sute de milioane de euro, dar profit pe minus de un an…
În plan extern, vin valuri mari pe plan economic, mai ales dacă vorbim de războiul tarifelor ce va fi pornit de președintele Trump. Și o să fie nevoie de o poziționare geopolitică foarte bine structurată și, din păcate, aici avem mari carențe în aparatul nostru diplomatic! AUR este pregătit să preia guvernarea și să facă față acestor provocări. Avem un plan clar pentru viitorul României și suntem determinați să-l implementăm, chiar dacă acest lucru presupune riscuri mari. Cu Dumnezeu înainte!”, a concluzionat domnia sa.
Material realizat de Celestina Dobricescu.
Sursă foto: ediția tipărită.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: