Gheorghiţă Boţârcă vine în faţa cetăţenilor din Topoloveni cu proiecte, nu cu promisiuni

de | 03.06.2024 10:58 | Din ediția tipărită, Administrație, Topoloveni

Are o relaţie specială cu concitadinii săi, al cărei secret stă în comunicare, dialogând frecvent cu aceştia, de cele mai multe ori în discuţii libere, cu zâmbetul pe buze. Din această comunicare se nasc şi ideile de investiţii, pentru că Gheorghiţă Boţârcă transpune în proiecte de dezvoltare propunerile care îi vin din partea locuitorilor oraşului Topoloveni, de la cei mai mici, la cei ajunşi la vârsta senectuţii. Iar cetăţenii au satisfacţia de a trăi într-un oraş care îşi continuă în ritm alert drumul spre modernizare, în mare parte datorită proiectelor de zeci de milioane de euro cu finanţare europeană.

Permanent în căutarea de noi soluţii şi noi oportunităţi de finanţare a proiectelor locale, primarul Gheorghiţă Boţârcă are şi pentru următorii patru ani planuri ambiţioase.

Care au fost principalele provocări cu care v-ați confruntat în acest mandat? Ce obstacole ați întâmpinat cel mai frecvent în activitatea de primar?

– Mandatul 2020-2024 a fost atipic, caracterizat de factori globali și implicit naționali care au schimbat foarte repede și foarte dur viața economică și socială până la nivel de individ. Fac referire la pandemia de Covid, virus care s-a răspândit foarte repede. Consecințele au fost multiple, de la măsuri de protecție individuală la altele colective, cu amenajarea spațiilor de protecție și vaccinare etc. Ne-am confruntat cu o explozie a prețurilor, cu limitarea contactelor directe, cu restricţii la locurile de muncă ce au dus la măsuri restrictive și la o stare generală de teamă.

Pe fond, au fost întrerupte multe acțiuni de licitație, dar şi o serie de contracte de execuţie pentru câteva obiective pe care le aveam în derulare şi aici amintesc proiectul integrat de modernizare şi asfaltare a străzilor Sachelarie Visarion, Livezilor și constuirea a 97 de apartamente în fostul târg săptămânal, precum și construirea Liceului Tehnologic  (la Tigris), cu terenuri de sport si ateliere de pregătire, la care se adaugă încetarea lucrărilor la 137 de apartamente în punctul Verzea.

Ce soluții ați identificat ca fiind cele mai eficiente pentru realizarea cât mai multor proiecte de investiții?

– În primul rând, am reluat cu succes depunerea proiectelor la care nu am avut continuitate în perioada amintită. Discuțiile și corespondența cu reprezentații guvernului au condus la deblocarea și realizarea prin CNI a două proiecte importante: amenajarea și construirea unui teren sportiv tip B, pe un teren achiziționat de oraș, iar pentru puntea de la Inuri (Toader), am încheiat contract pentru pod nou și asfaltarea străzii până la Str. Slt. Mihai Mihail.

Un alt proiect important a fost derulat – și avem contract și finanțare – pentru extindere conducte gaze în cartierele Boțârcani, Gorănești și Crintești. Prin PNRR – reabilitarea Complexului  Multifuncțional și a primăriei, precum și Centrul de Servicii Publice (Banca Agricolă), modernizare parte carosabilă străzi oraș Topoloveni, lucrare începută prin Programul „Anghel Saligny”.

Împreună cu ADR Sud Muntenia am semnat contractul, în cadrul Programului Operaţional Regional, pentru proiectul de regenerare urbană (spații verzi, locuri de parcare, trotuare, parc nou la punctul Vâlcele), la care se adaugă cadastrare gratuită, edificarea proprietăților, prag de fund pentru râul Argeș, împădurire terenuri părăsite, rețea de apă și canalizare, centură ocolitoare.

Pe scurt, enumerați cele mai importante realizări din acest mandat!

– Un răspuns scurt fără comentarii: modernizare/extindere alei pietonale, construirea de piste de biciclete și stații de încărcare electrice, sistem de iluminat stradal, rutier, semaforizare, coborârea cablurilor electrice în subteran, plantare arbori ornamentali pe DN 7, drum național care a fost și asfaltat pe toată lungimea orașului, la care adăugăm și asfaltarea DC 97 Gorănești-Bogați, eficientizare energetică a blocurilor la care se adaugă și punerea în folosință și predarea a 50 de locuințe ANL și continuarea lucrărilor la încă 100 de locuințe în punctul Verzea.

Dotarea unităților școlare cu echipament TIC necesare activităților didactice, precum și achiziționarea sistemului audio necesar activităților în aer liber, achiziționarea utilajelor pentru serviciile de gospodărie comunală, la care adăugăm un portofoliu de studii și proiecte pentru perioada 2024-2028.

Sunt și proiecte pe care vi le-ați propus și nu ați reușit să le concretizați sau pe care ați fi vrut să le faceți mai bine?

– În vorbirea noastră populară se spune că este loc și de mai bine şi am câteva exemple de proiecte care nu au fost realizate cum mi-aş fi dorit. Se știe că am fost primii care au anvelopat blocuri rezidențiale cu șarpantă (acoperiș) – ultimele 5 blocuri reabilitate nu ne-au permis șarpantă. Sunt în continuare soluții și pentru ele. De asemenea, fosta punte de la Toader (Inuri) nu a fost acceptată cu soluția propusă de pod și am reluat proiectul într-un nou contract cu CNI.

Chiar și propunerile copiilor din Topoloveni se regăsesc în lista de proiecte pentru următorii patru ani

Din discuțiile cu cetățenii, ce investiții își doresc pentru viitor? În ce măsură propunerile se regăsesc în obiectivele ce le-ați propus?

– Este o întrebare foarte bună, din care am să destăinui cea mai importantă propunere a copiilor care vor pistă de skateboard și, din acest motiv, am adaptat proiectul pentru noul parc în funcţie de cererea lor. Pentru zona centrală, după terminarea reabilitării străzilor, vom avea un nou program și circuit rutier cu semnalizare și marcaj şi, de asemenea, vom continua anveloparea blocurilor, pentru care avem pregătite documentațiile pentru finanțare. Totodată, persoanele vârstnice au solicitat înfiinţarea unui centru de zi și voluntariat, iar noi am identificat ca soluţie la propunerea domniilor lor amenajarea fostei centrale termice CT 1, în vreme ce tinerii îşi doresc să susţinem în continuare, prin noi proiecte, construcția de locuințe.

Ce vă determină să vă doriți un nou mandat în funcția de primar?

– Întotdeauna dorința trebuie să fie susținută și motivată. Consider că cea mai frumoasă determinare vine tocmai din încrederea concitadinilor mei, de toate vârstele și din toate categoriile profesionale, cu care am avut în permanență un dialog sincer, din încrederea în șansa continuării și a preluării multor programe compatibile cu orașul nostru.

Sursa foto: PSnews.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Centură ocolitoare, noi blocuri ANL şi modernizarea reţelelor de utilităţi ale oraşului Topoloveni – pe lista proiectelor primarului Gheorghiţă Boţârcă pentru următorii 4 ani

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ADR Sud Muntenia | Anghel Saligny | Bogați | Gheorghiță Boțârcă | Merișani | Topoloveni | Vâlcele

Ultimele articole