Copil băgat cu capul în WC! În altă țară, agresorii riscă închisoarea!

de | 02.02.2023 11:01 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național

Copil băgat cu capul în WC! În altă țară, agresorii riscă închisoarea!

Dacă în urmă cu câțiva ani termenul de „bullying” era prea puțin cunoscut și întâlnit în școlile din România, de ceva vreme situația a început să se schimbe. Apar tot mai multe cazuri în care elevi din școlile din țara noastră sunt supuși acestor acțiuni de violență psihologică, dar și fizică.

Cel mai recent caz a avut loc în Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron” din Bacău, acolo unde doi copii au fost supuși unor umilințe groaznice de către alți colegi. Implicat a fost un grup de băieți, iar unul dintre aceștia, un elev de 15 ani, i-a umilit și agresat în repetate rânduri pe cei doi copii.

Totul a ieșit la iveală după ce o filmare cu întreaga scenă a fost postată în mediul online, provocând un val de indignare.

bataie 1 - Copil băgat cu capul în WC! În altă țară, agresorii riscă închisoarea!

Foto Ziarul de Bacău

Ce se petrece la un liceu din Bacău, în timpul pauzelor. Nepotul meu a venit înfiorat arătându-mi aceste lucruri îngrozitoare, este inadmisibil ce se întâmplă! Copiii merg cu teamă la școală, că li se poate întâmpla așa ceva!”, a transmis cel care care a publicat filmarea pe Facebook.

În video se poate observa cum agresorul îi lovește pe cei doi copii, îi bagă cu capul în WC, iar unul dintre elevi este pus să meargă în genunchi și să îi pupe mâna bătăușului.

În urma publicării filmulețelor în spațiul online, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore pe băiatul de 15 ani, fiind bănuit de infracținea de lovire sau alte violențe.

Elevul bătăuș nu se află la prima abatere

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Bacău a fost deschisă o anchetă în paralel cu Poliția. De asemenea, ISJ Bacău a transmis că elevul bătăuș nu se află la prima abatere, ultimele ieșiri violente ale elevului în cauză având loc în luna noiembrie 2022, atunci când respectivul s-a ales cu nota scăzută la purtare.

Din primele verificări rezultă că incidentul s-ar fi petrecut joi, 26 ianuarie. Din păcate, acesta survine altor momente- unul care a avut loc în noiembrie 2022 şi altul cu o săptămână în urmă- în care elevul agresor a şicanat, respectiv a muşcat un coleg de clasă, motiv pentru care a fost sancţionat cu scăderea cu două puncte a notei la purtare şi cu avertisment. Acum a reacţionat şi mai violent, lovindu-i pe doi colegi cu cerinţe educaţionale speciale”, a transmis conducerea ISJ Bacău.

Un copil de 13 ani s-a sinucis din cauza hărțuirii colegilor

Un caz asemnănător, dar un deznodământ mult mai șocant, a avut loc în luna ianuarie în Franța. Un copil de 13 ani s-a sinucis după ce a fost hărțuit, luni la rând, de patru colegi.

Băiatul, pe nume Lucas, a fost umilit din cauză că era homosexual. Cei patru colegi, care au aceeași vârstă cu a victimei, sunt două fete și doi băieți.

- Copil băgat cu capul în WC! În altă țară, agresorii riscă închisoarea!

Foto France Bleu

În timpul audierilor lor, inculpații, două fete și doi băieți de 13 ani, care frecventează aceeași școală ca Lucas, au recunoscut doar că și-au bătut joc de prietenul lor în mai multe rânduri”, a transmis procurorul Frederic Nahon.

Cei patru adolescenți vor fi judecați pentru bullying. Conform anchetatorilor, comportamentul acestora ar fi putut contribui la sinuciderea băiatului.

Agresorii riscă închisoare

Agresorii lui Lucas riscă închisoarea, grație unei legi adoptate în 2022, potrivit TFI, citat de Hotnews.ro.

Conform noii legi, minorii acuzați de hărțuire pot fi judecați în Franța de un tribunal pentru copii cu vârsta sub 18 ani. Noua lege prevede sancțiuni de până la zece ani de închisoare și o amendă de 150.000 de euro.

Din păcate, în România, legislația nu prevede sancțiuni clare pentru hărțuitori. În 2019 a intrat în vigoare Legea nr. 221/2019, care reglementează juridic pentru prima dată în țara noastră fenomenul „bullying”, însă legea nu are sancțiuni specifice, potrivit judecătorului Cristi Danileț citat de platforma Parințiicerschimbare.ro.

Cum este definit bullying-ul

Provenind de la termenul în limba engleză „bully” (huligan), aceste fenomen este definit ca fiind o suită de acțiuni de intimidare și de hărțuire asupra unui copil, potrivit Stopbullying.gov.

Vorbim atât despre agresiuni de ordin fizic, cât și despre o persecuție de ordin psihic. Acțiunile de bullying au tendința de a se repeta și pot aduce victimele într-o stare disperată, cu consecințe majore pe termen scurt și mediu, inclusiv tendințe suicidale.

bullyi - Copil băgat cu capul în WC! În altă țară, agresorii riscă închisoarea!

Foto Pedagoteca

În cele mai frecvente cazuri, bullying-ul presupune amenințări, violență verbală (hărțuire, porecle, apropouri sexuale), lovituri și îmbrânceli, distrugerea unor obiecte personale, distribuirea de informații false și jignitoare (zvonuri) de natură să afecteze imaginea victimei în colectivitate, acțiuni de excludere socială etc.

În grupele de risc se numără minorii vulnerabili social și emoțional, copiii aparținând unor grupuri definite (orientare sexuală, hadicap, condiție financiară precară, nou intrați în colectivități etc), cei care sunt văzuți ca fiind mai slabi din fire, antisociali, cu încredere redusă în forțele proprii, neajutorați și neapărați de adulți sau de către alți copii etc.

În ceea ce privește agresorii, în majoritatea cazurilor, aceștia sunt rezultatul unor dezechilibre de putere, generate de diverși factori: superioritatea fizică, popularitatea, tendința de a controla grupul și de a domina colectivitatea, lipsa de empatie, violența în propriile familii, anturajul, lipsa respectului față de reguli, deficiențe emoționale și probleme de controlare a furiei, educație deficitară etc.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

În primele 24 de ore. Românii s-au înghesuit să-și descarce cazierul judiciar online

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bacău