Călin Georgescu – mufat la banii Primăriei Piteşti

de | 20.02.2025 19:39 | Pitești, Administrație, Din ediția tipărită, Importante

▼ Cum a bătut palma „justiţiarul antisistem” cu primarul Tudor Pendiuc! 

În ultimele decenii, firmele de consultanţă au făcut bani grei din strategiile de dezvoltare a localităţilor. După intrarea în Uniunea Europeană, aceste documente au devenit necesare pentru accesarea de fonduri nerambursabile, iar cine a fost inspirat şi ştia cât de cât cu ce se mănâncă activitatea de consultanţă şi-a făcut o firmă de profil.

Călin Georgescu, controversatul candidat la preşedinţia României, poate fi considerat unul dintre pionierii afacerilor din consultanţă, ocupându-se cu aşa ceva încă din perioada de preaderare. Şi nu pe degeaba! În calitate de director executiv al Fundației Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), Georgescu a stat vreme de mai bine de 10 ani la masă cu sute de baroni locali, de care astăzi se dezice, pozând în justiţiarul care se luptă cu sistemul corupt.

Timp de peste un deceniu, ONG-ul pe care îl conducea a fost „mufat” la banii publici şi la fondurile externe, Călin Georgescu fiind consultant pentru primari, prefecți și șefi de consilii județene pe probleme de dezvoltare durabilă. Pentru planurile de dezvoltare a localităţilor, fundaţia lui Georgescu a încasat sume considerabile, iar printre PSD-iştii de frunte cu care a colaborat de-a lungul timpului într-un astfel de proiect se numără şi primarul Tudor Pendiuc.

► Omul antisistem care toată viaţa a făcut afaceri cu statul

În 2000, România a aderat, printr-o convenţie, la Agenda Locală 21, o inițiativă a Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare. Scopul acestei convenţii de colaborare era de a se asigura cadrul necesar finanţării şi implementării programul „Întărirea capacităţii instituţionale pentru aplicarea Agendei 21 la nivel local”, în perioada 2002-2007. Convenţia a fost semnată de reprezentanţii ministerelor Administraţiei Publice, ai Apelor şi Protecţiei Mediului, ai Ministerului Transporturilor şi Lucrărilor Publice, Federaţia Autorităţilor Locale din România şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), ca organism reprezentant al Naţiunilor Unite.

Întocmirea planurilor de dezvoltare a localităţilor beneficia de finanţare nerambursabilă din partea PNUD. Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) a fost creat în anul 1997, sub egida Academiei Române, ca agenție a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Ei bine, exact când a fost vorba de făcut bani din serviciile de întocmire a acestor planuri de acţiune, din 2001 CNDD s-a transformat într-o fundație independentă.

Şi pentru fundația controlată de directorul executiv Călin Georgescu au început să curgă înţelegerile cu primăriile şi consiliile judeţene. De exemplu, planul de acţiune de la primăria lui Radu Mazăre, de la Constanţa, despre care au făcut dezvăluiri săptămâna trecută jurnaliştii de la „Newsweek România”, a costat 100.000 de dolari, 90% din finanţare provenind din fonduri nerambursabile de la PNUD.

Ca specialist în politici de mediu, Călin Georgescu a coordonat, în calitate de manager de proiect, peste 40 de strategii de dezvoltare pentru diferite autorități locale din România, derulate între 1996 și 2008, în cadrul programului „Agenda Locală 21”. În etapa a II-a a programului, în perioada 2003-2004, proiectul a ajuns în 13 localităţi unde autoritățile locale au fost de acord să elaboreze planuri de acțiune locale pentru dezvoltare durabilă, printre care şi Piteşti.

Practic, aşa cum după intrarea în UE Mircea Drăghici a reuşit să încheie, prin firma sa de consultanţă, zeci de contracte cu primării din Argeş pentru întocmirea de strategii de dezvoltare locală, din care s-a ales cu zeci, chiar sute de mii de euro, tot aşa şi Călin Georgescu a avut colaborări fără număr cu administraţii locale şi judeţene din întreaga ţară, documente care ulterior s-au dovedit în multe cazuri hârtii inutile.

► Agenda Locală 21 Piteşti – rezultatul unei colaborări de pe vremea când Georgescu nu avea alergie la PSD-işti

Intitulat „Agenda Locală 21 – Planul local de dezvoltare durabilă a Municipiului Piteşti”, proiectul pentru care Călin Georgescu a bătut palma cu primarul Tudor Pendiuc este un document de aproximativ 40 de pagini, din care jumătate reprezintă o prezentare a oraşului, din puncte de vedere geografic, economic şi social.

Încă de la începutul documentului aflăm că domnul Călin Georgescu este director de proiect din partea Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă, în vreme ce Comitetul Local de Coordonare îl avea ca preşedinte pe Pendiuc. Aşadar, acum 20 de ani, când colaborarea cu „sistemul corupt” îi aducea profituri considerabile, Georgescu nu părea deloc deranjat să se bată pe umăr cu PSD-iştii!

agenda locala 21 pitesti bun

Din partea Primăriei Piteşti, regăsim implicate în elaborarea planului de acţiune persoane care în urmă cu mai bine de două decenii dădeau ora exactă în administraţia locală a municipiului reşedinţă de judeţ: secretarul Iosiv Cerbureanu, fosta directoare economică a Primăriei – Mariana Boncea, fosta directoare de la Direcţia Administraţie Publică Locală – Elena Ţintilă Neacşu, Dănuţ Teodorescu, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Locală, precum şi pe fostul director de la Publitrans – Manu Rotaru şi pe directorul executiv al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei – Emilian Nechita.

agenda locala 21 pitesti grupuri de lucru - Călin Georgescu – mufat la banii Primăriei Piteşti

În cadrul documentului, a fost identificată o serie de proiecte de investiţii de ordinul sutelor de milioane de euro, cele mai importante dintre acestea fiind deja demarate la momentul respectiv – precum proiectul ISPA Apă Canal, proiectul centurii ocolitoare a Piteştiului sau Etapa I a managementului integrat al deşeurilor. Cheltuielile estimate de consultanţii CNDD s-au dovedit, în timp, paralele cu realitatea.

De exemplu, pentru perioada 2004-2014, erau estimate cheltuieli de 50 milioane euro pentru construirea de locuinţe sociale şi pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din Piteşti. În realitate, în perioada respectivă, la Piteşti au fost date în folosinţă doar… 30 de locuinţe sociale, într-un bloc din Trivale, nefiind reabilitată nicio faţadă! Dar, din pix poţi scrie ce sume vrei!

Interesant este că echipa de specialişti coordonată de Călin Georgescu a înşirat la capitolul obiective şi numeroase proiecte ce urmau să fie finanţate de către companii private, pentru care consultanţii previzionau din pix cheltuieli de investiţii de ordinul sutelor de mii sau al milioanelor de euro.

De asemenea, dacă acum se bate cu pumnii în piept că „oamenii din sistem” au vândut ţara, în 2004 Călin Georgescu nu avea nicio greaţă să recomande autorităţilor locale să se împrumute, pentru a avea banii necesari finanţării proiectelor de dezvoltare:

„Pentru perioada 2005-2007 necesitatea asigurării în principal a resurselor financiare pentru susţinerea protecţiei şi a asistenţei sociale face ca previziunile pentru sumele care se vor aloca din bugetul local pentru cheltuielile de capital să fie mai scăzute faţă de perioada anterioară. Totuşi nu se renunţă la strategia de dezvoltare a municipiului intenţionându-se să se apeleze la contractarea de împrumuturi care să asigure temporar acoperirea deficitului de fonduri proprii.”, se arată în documentul care consemnează că, în doar trei ani, Piteştiul ar putea avea o capacitate maximă de îndatorare de 510 miliarde lei vechi.

Fost coleg cu Dan Barna de la USR în echipa de redactare a Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă

Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă, fundaţia coordonată între 2000 şi 2011 de către Călin Georgescu, a realizat şi Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă, document aprobat în şedinţa de guvern din 12 noiembrie 2008. Prin intermediul acestei strategii pe termen lung, România se angaja să susțină „aspirațiile europene și euroatlantice” ale Ucrainei, asta în condiţiile în care într-un interviu acordat recent, Georgescu a afirmat că „Ucraina este un stat inventat”. Interesant este faptul că, în elaborarea acestei strategii, l-a avut coleg şi pe Dan Barna, fostul preşedinte al USR, care a făcut parte şi el din grupul de redactare, la fel ca actorul Dan Puric, jurnalistul Moise Guran sau cercetătorul Gheorghe Mencinicopschi.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Fiul şi nora fostei directoare a Muzeului Goleşti – oamenii din spatele campaniei lui Călin Georgescu

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Călin Georgescu | Primăria Municipiului Pitești | Tudor Pendiuc