Într-o lume în care obiceiurile alimentare sunt adesea influențate de tradiții și plăceri efemere, zahărul se dovedește a fi un inamic tăcut, asociat nu doar cu obezitatea, ci și cu riscuri majore pentru sănătate. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, subliniază, în ultima postare publicată pe pagina de Facebook, importanța conștientizării efectelor nocive ale zahărului asupra organismului și ne îndeamnă să ne reconsiderăm alegerile alimentare. Este timpul să ne întoarcem la alternative mai sănătoase și să ne protejăm sănătatea prin educație și responsabilitate.
”Zahărul răspândește cancerul
Când am citit că zahărul este periculos pentru sănătatea omului și, mai ales, că ar fi hrănitorul cancerului din trupul nostru, nu mi-a venit a crede. M-am gândit fulgerător că, de când eram prunc, mâncam smântâna de pe oale cu zahăr.
Cam asta era principala mâncare de care nu m-am lepădat nici azi. Dacă nu mă îndop cu zahăr cubic, cu lapte, cu smântână, cu macaroane cu brânză și alte combinații, mă simt slăbănog cu trupul. Pe vremuri luam cosca de zahăr cu diană sau cu petrol (gaz) pentru vindecarea gâtlejului.
Specialiștii spun că de la Facerea lumii și până acum 200 de ani, nu se cunoștea zahărul. Statisticile ne arată că din anul 1830 și până în anul 2000, consumul de zahăr a crescut de 12 ori în SUA și de șase ori în lume. Omenirea a fost rânduită să consume glucide (dulciuri) naturale, în care zahărul era în procent de 3-5%, dar s-a ajuns să se consume zaharoză pură, în procent de 100%, aceasta ducând la intoxicarea celulelor, generatoare de insulină și o cantitate mai mare de acid lactic, atât în celulă, cât și în mediul ei, factori foarte importanți de creștere tumorală, de unde începe cancerul să vină la viață.
Trebuie să știm, dar nici să nu uităm, că zahărul nu este un aliment natural, dar chiar de știm, parcă, în mod automat, folosim zahărul, chiar numai brun sau din stevie sau sfeclă de zahăr sau din trestie din Cuba sau Delta Dunării. Dacă am avea cultură generală și specială, am folosi mierea de albine în tot ce dorim să îndulcim, hrănind nevoia de glucide (dulciuri), așa cum, cu mare ușurință, folosim sacii plini cu azotat, otrăvind pământul, indirect și organismul nostru. La aceasta se adaugă și grava poluare a apei, adică: apa de rețea – prin compuși clorați și apa din primele pânze freatice, prin azotați, cum a fost apa din fântâna de la Oiești, pe care am astupat-o urgent, după analizele făcute.
Ce efecte cancerigene mai întâlnim? Ați auzit de E-uri? Dar de substanțele degajate din recipientele de plastic, care au invadat omenirea, mai ales dacă stau la soare? Despre abuzul de carne, se mai știe ceva? Dar de tratarea alimentelor în cuptorul cu microunde? În Japonia s-a interzis folosirea acestui generator de cancer și au fost retrase de pe piață!
Dar obezitatea, nu face ravagii în sânul popoarelor consumatoare de carne în exces? Ce putem spune despre mucegaiul periculos ce cuprinde anumite cereale, deși mucegaiul s-a folosit pentru fabricarea penicilinei? Da, dar un mucegai special și nu orice mucegai dăunător!
Atenție la consumul de zahăr!”, a punctat Calinic Argeșeanul.
Foto descriptiv. Sursă foto: pixabay.com. și FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Două cutremure în România! Unul a avut loc în zona seismică Făgăraș – Câmpulung