Calinic Argeșeanul: ”Un miliard de fumători, un miliard de candidați la cancer pulmonar”

de | 26.01.2025 12:32 | Județean, Lifestyle

Stilul de viață modern și alegerile alimentare influențează sănătatea noastră, iar Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, vorbește, într-o postare publicată pe rețelele de socializare, despre riscurile consumului de carne gătită la temperaturi înalte, alcool și cafea. Părintele Calinic explică că este bine a se feri prepararea produselor din ”carne animală, la temperaturi înalte, deoarece carnea degajă substanțe cu efect sigur cancerigen, periculos pentru sănătatea noastră”. În acest context, este esențial să conștientizăm și să ne educăm despre impactul acestor alegeri asupra sănătății noastre.

”Un miliard de fumători, un miliard de candidați la cancer pulmonar

Nu voi trece în revistă aditivele care se folosesc în industria alimentară, că atunci ar trebui să se alarmeze și aceia cu prafurile de copt și alte derivate, din neamul plăcintăriilor și a altor cofeturi înșelătoare în gustul lor industrial.

Ne rezervăm, cu repetarea prietenească de a se feri bucătarii și cei ce iubesc arta culinară de a prepara produsele din carne animală, la temperaturi înalte, deoarece carnea degajă substanțe cu efect sigur cancerigen, periculos pentru sănătatea noastră. Aici, reamintim celebrul grătar, la care se fac tot felul de fripturi, aproape de carbonizare, după cum le place unora.

La această pregăteală se adaugă alcoolul, care, dacă este consumat în cantități mari, crește pericolul de cancer, mai ales la tubul digestiv: faringe, esofag, stomac, ficat, pancreas.

Se spune că alcoolul dublu distilat (palinca, vinarsul) este mai periculos față de celelalte soiuri de alcool. Cât privește folosirea vinurilor roșii, prin resveratrolul conținut, are un loc protectiv, chiar medicina recomandând câte un pahar la masă.

Specialiștii în domeniu avertizează că, în caz de abuz, alcoolul astfel folosit este riscant, înlesnind afecțiunile de cancer la esofag, ficat și pancreas. Cunoaștem cazuri concrete, din nefericire!

Că tot suntem la masă, unde se servește și obișnuita cafea, ce se poate spune pe scurt și despre „negresa” aceasta alimentară? Cafeaua (îmi pare rău să scriu) susține metabolismul celulei tumorale, crescând fluxul de sânge și oxigen la nivelul tumorii, accelerând procesele fermentative, cafeaua fiind totuși de folosit atunci când se face mișcare, pentru a se consuma produsul de glucoză.

Dar nu vă panicați! Unii specialiști vorbesc despre efectul de antiradicali al cafelei. Deci, cafeaua să se ia cu măsură, o dată pe zi și nu prea tare.

Aoleo, dar a rămas țigara, de care se spune că este soră cu cafeaua! Dacă la cafea mai este îndurare, cu țigara să nu vă mai încurcați. Nu este, în niciun chip, benefică pentru fumător, dar nici pentru cei care stau în valuri de fum nociv. Un miliard de fumători! Un miliard de candidați la cancer pulmonar!

Și, gândiți-vă, câte parale se ard zilnic pe fumatul canceros!”, scrie Calinic Argeșeanul în postarea publicată pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Arhiepăiscopia Argesului si Muscelului

Citiți, de asemenea, pe anchetonline.ro:

Elena Lasconi către Ilie Bolojan: ”Trebuie să mergeți mai departe cu măsurile de eficientizare a activității la Senat”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Calinic Argeșeanul