Călușarii de la Costești – 85 de ani de activitate neîntreruptă

de | 06.12.2023 11:25 | Costești, Lifestyle

  • Călușarii de la Costești!
calusarii Costești
Celebra formație de Călușari a Casei de Cultură Costești sărbătorește în acest an impresionanta aniversare a 85 de ani de activitate neîntreruptă.
Acest ansamblu de călușari reprezintă pilonul cultural al Costeștiului, după cum transmit reprezentanții Casei de Cultură;
Formația de Călușari este un pilon cultural al localității noastre, aducând în prim-plan tradițiile și valorile noastre autentice prin dans, muzică și elemente rituale specifice călușarilor.
De-a lungul decadelor, această formație a fost un ambasador dedicat al identității noastre culturale și a contribuit semnificativ la păstrarea moștenirii noastre artistice.”
calusarii Costești
Despre Ansamblul Folcloric Mugurelul din Costești

Ansamblul a fost înființat în anul 1997, tinerii și copiii acestei formații încântă cu jocuri și dansuri căluşăreşti specifice zonei (cartierul ZORILE „vatra călușului costeștean”) și din sudul județului Argeș, în special Valea Cotmenei.

Ansamblul este alcătuit în prezent din două generații de copii și tineri, conduși cu profesionalism și dăruire de coregraful Călin Constantin Cristi, vătaful călușarilor din Costești. Momentul lor artistic transmite sentimente de mândrie patriotică, de păstrare și valorificare a unui joc popular vechi și cu bogate semnificații.

De precizat că toate jocurile populare interpretate de membrii formației au purtat cu mândrie în lume, tradițiile și portul popular costeștean, fiind laureate la toate festivalurile județene, naționale și internaționale de folclor la care au participat.

Printre acestea, amintim: „Călușul Românesc”, de la Caracal și Slatina, „Ceahlăul” de la Piatra Neamț, „Cătălina”, din Iași, „Peștișorul de aur”, Tulcea, „Dorna, plai de joc și cântec” de la Vatra Dornei, „Dobroge, mândră grădină!”, Constanța, „La fântâna dorului”, din Călărași, „Carpați”, din județul Argeș, „Brâulețul”, de la Curtea de Argeș, „Dumitru Tudor Refu”, Costești, festivalurile de la Botoșani, Sibiu, Timișoara, Năvodari, Găești, Deva, Moinești, Buzău, Baia Mare,Drăgășani, dar și festivaluri din străinătate, la Ponikva, Kočani în Macedonia de Nord, Giaveno (Torino) în Italia, Niebocko în Polonia, Taskopru în Turcia şi Naskov în Bulgaria.

Totodată formațiile din Costești au fost invitate la numeroase emisiuni folclorice realizate de diferite posturi de televiziune.

Cel mai cunoscut dans a fost și rămâne jocul Călușarilor, regăsit în istoria și tradițiile comunei Băseni (care din anul 1968 a devenit Cartierul Zorile, din Costești).

Dansul tinerilor călușari aduce pe scenă o suită de mișcări și jocuri căluşăreşti specifice locului, păstrate și transmise în timp, în interpretarea deosebită a tinerilor dansatori,

AICI puteți urmării un moment artistic al ansamblului din Costești.
Sursa video: YouTube

Foto: Ansamblul Mugurelul

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: