Astăzi, în comuna Vulturești din Argeș a avut loc un eveniment marcant: s-a pus pietra de temelie a Campusului Școlar BookLand. Acest proiect inovator, dedicat dezvoltării învățământului profesional dual în mediul rural, înseamnă mai mult decât o simplă infrastructură: este o oportunitate reală pentru elevii din familii defavorizate, menit să contribuie la reducerea abandonului școlar și la formarea unei generații pregătite să răspundă provocărilor pieței muncii. La finalul cursurilor, care vor fi gratuite, absolvenții vor avea locuri de muncă garantate. Campusul va avea, printre altele, brutărie, spălătorie, frizerie, mini-fermă de animale, livadă, seră și o grădină de legume.
Reprezentanții Primăriei Municipiului Pitești au onorat invitația de a participa la evenimentul desfășurat astăzi, în comuna Vulturești din județul Argeș: punerea pietrei de temelie a Campusului Școlar BookLand, care are ca scop susținerea dezvoltării învățământului profesional dual în mediul rural. Proiectul derulat de Asociația BookLand vizează crearea unui campus educațional modern, care să sprijine elevii din familii sărace și să contribuie la reducerea abandonului școlar prin oferirea de formare profesională adaptată cerințelor pieței muncii. Punerea pietrei de temelie a campusului a inclus o sesiune de discursuri pe tema „Dezvoltarea economică prin educație și inovație: dialog între experți, antreprenori și instituții de învățământ”.
”Este un moment important pentru Argeș, dar în egală măsură este un moment important pentru România și pentru fiecare dintre noi. La Vulturești vom avea un model de bune practici pentru formarea profesională în directă corelare cu tehnologiile și cultura organizațională a angajatorilor! Fiindcă cine n-are astăzi școală mâine nu va avea țară, cum spunea Spiru Haret.
Astăzi punem piatra de temelie pentru acest Campus, iar acest moment ne oferă tuturor inspirație și curaj să privim cu încredere în viitor. Vor fi multe provocări în continuare, dar cu toții vom oferi tot sprijinul necesar acestei echipe minunate, astfel încât copiii noștri din tot județul Argeș să poată beneficia de învățătură aici, la Vulturești, pe malurile Argeșelului, într-un loc în care vedem ce înseamnă identitate națională, ce înseamnă meseriile tradiționale. Cel mai important este ca în România fiecare copil să aibă rădăcini și aripi puternice. Aripi le dăm fiecare dintre noi, în familie prin dragoste de țară, dragoste de familie, dragoste de identitate, iar aripile le dau dascălii prin școală. Este extraordinar că mediul privat, organizații non-guvernamentale autorități publice locale, județene și centrale pun umărul, astfel încât copiii să vină cu drag la școală unde să aibă șansa de a învăța meserii bune care să îi ajute la integrarea pe piața muncii”, a transmis Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
”Vreau să transmit toată admirația pentru ceea ce BookLand Romania face în România și în Argeș: în patru ani a renovat în toată țara 80 de școli și grădinițe rurale, iar acum la Vulturești, în Argeș, a început să ridice primul
Campus Preuniversitar Profesional în Sistem Dual din România din mediul rural, pentru o Românie care știe și carte, și meserie! Peste un an, acest Campus ar urma să fie finalizat! Să dea Domnul să fie așa!
Suntem primii care implementăm un asemenea proiect în mediul rural, proiect pe care Consiliul Judetean Arges îl susține și îl vede ca pe un model de urmat.
Este un moment important astăzi pentru că, pe undeva, ne întoarcem la origini și vedem cât de importantă este astăzi acea zicală cum că ”Meseria este brățară de aur”.
Este momentul ca și copiii din mediul rural să aibă șanse egale cu cei din mediul urban. Ne întoarcem în zona aceea a tradiției românești în care meseriașii erau atât de căutați pe piața muncii.
Ne întoarcem la originile noastre sănătoase. Învățați-vă copiii să iubească România!
Hai să învățăm copiii să rămână aici, să învețe o meserie. Să aibă un viitor în această țară, pentru că numai așa putem construi România pe care ne-o dorim cu toții.
Autoritățile locale și Asociația BookLand merită tot respectul nostru.
Haideți să vedem câți putem contribui și cu ce putem contribui ca acest vis să fie realizabil!
În acest campus 100% modern, pus gratuit la dispoziția elevilor, copiii argeșeni de la sat vor avea parte de educație și oportunitatea să-și descopere vocația, și vor fi pregătiți în meserii pentru a avea locuri de muncă bine plătite.
Haideți să fim alături, să manifestăm solidaritate mai mare pentru a ajuta aceste proiecte care sunt în interesul nostru și al viitorului acestei țări!
Cred că uniți putem străbate lumea. Cred că mai aproape unii de alții putem să realizăm ceea ce ne dorim pentru viitorul copiilor noștri!”, a punctat Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș.
Elevii care vor studia în viitorul campus vor fi selectați și testați, în funcție de abilitățile și preferințele lor, vor semna contracte de muncă, vor primi burse și, la finalul formării profesionale, vor avea locuri de muncă garantate, pentru care vor fi calificați. Numeroase companii private susțin acest demers. 75% din sponsorizări constau în materiale de construcții.
În prima fază, bugetul este de cinci milioane de euro, fiind alocat pentru construcția și amenajarea ampusului din comuna argeșeană Vultureşti. 300 de copii vor învăța anual cu zero taxe.
Campusul va avea o suprafață de 80.000 de metri pătrați și va fi dotat cu toate spațiile și facilitățile necesare pentru cei peste 300 de elevi care vor învăța aici anual: laboratoare, ateliere de lucru, bibliotecă, amfiteatru, sala de spectacole, terenuri de sport, spații de relaxare, cantină, cafenea, brutărie, spălătorie, frizerie, mini-fermă animale, livada, seră și o grădină de legume. Campusul preuniversitar profesional în sistem dual își va deschide porțile în anul 2025.
Potrivit informării publicate de administrația locală din Pitești, în cadrul evenimentului, au luat cuvântul membri ai Guvernului României, europarlamentari, primari și reprezentanți ai altor instituții locale și centrale, printre care: Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Adeline Dan, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș, Ovidiu Puiu, senator, Liviu-Eugen Posiță, primarul comunei Vulturești, Dănuț Teodorescu, director al Direcției Servicii Publice din cadrul Primăriei Municipiului Pitești, Dumitru Tudosoiu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, și Mihaela Petrovan, președinta Asociației BookLand. Discursurile au evidențiat importanța educației și misiunea organizațiilor care au rol în implementarea proiectelor ce susțin dezvoltarea învățământului profesional dual.
Oaspeții au fost întâmpinați cu demonstrații ale meseriilor tradiționale și s-au bucurat de spectacolul de dans și muzică populară susținut de copiii din comuna Vulturești. În cadrul ceremoniei de punere a pietrei de temelie a campusului, participanții au fost invitați să introducă obiecte simbolice în Capsula Timpului și să lase un mesaj personalizat.
Acest eveniment simbolizează un pas important în sprijinirea educației și formării profesionale în mediul rural, având un impact semnificativ asupra comunității locale din județul Argeș și din România, în general.
Sursă foto: FB Primăria Municipiului Pitești. Sursă video: anchetaonline.ro.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
„În numele pământului” și „Unde merg elefanții”, în acest weekend, la Cinema „București”