Când ajunge în țara noastră furtuna Ashley. Sunt anunțate vijelii și temperaturi scăzute

de | 24.09.2024 21:50 | Lifestyle, Național

După inundațiile produse de ciclonul Boris care au făcut dezastru în unele zone din țară, românii trebuie să se pregătească pentru furtuna Ashley, spun meteorologii.

Șapte persoane și-au pierdut viața și mii de gospodării au fost distruse din cauza inundațiilor iar acum autoritățile sunt în alertă deoarece furtuna Ashley, însoțită de o masă de aer polar, urmează să afecteze țara noastră la sfârșitul acestei săptămâni.

Potrivit Elenei Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) vremea rea va ajunge în țara noastră începând de duminică. 29 septembrie, atunci când temperaturilor vor scădea în unele zone.

„Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea din punct de vedere termic să se răcească semnificativ în aproape toată țara.

Dacă până sâmbătă vorbim de temperaturi mai ridicate pentru o ultimă decadă a unei luni septembrie în țara noastră, pentru că ecartul termic se situează între 20-25 până la 34 de grade Celsius pentru ziua de vineri, cea mai caldă zi din această săptămână, cele 33-34°C fiind de așteptat în sudul extrem, în sudul Câmpiei Române și în Lunca Dunării, respectiv de duminică, valorile de temperaturi nu vor mai înregistra valori decât până la 22°cel mult.

Iată o diferență la nivel național de la 34 până la cel mult 22 în partea de sud-sud-est a țării, în timp ce în regiunile intracarpatice chiar valori mai coborâte, de până la 15-16° așadar valori cu mai puțin de 10-15° față de ce vom înregistra în aceste zile”, a precizat la Antena 3 CNN , Elena Mateescu.

Vremea se va răci, vor avea loc fenomene de instabilitate atmosferică iar furtunile vor afecta treptat întreaga țară.

Sunt anunțate ploi abundente, cantitățile de precipitații pot ajunge până la 60-80 l/m².

„Dacă vom constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100l/m², sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a mai transmis la Antena 3 CNN șefa ANM.

 

Foto descriptiv

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Vaccin HPV compensat. Câte persoane din România s-au imunizat

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Elena Mateescu

Ultimele articole