De când se aplică? Prioritate în magazine pentru gravide și persoanele cu copii mici

de | 21.10.2023 17:11 | Lifestyle, Național

De duminică, 22 octombrie, atât femeile însărcinate, cât și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani vor avea prioritate la casieriile/  ghişeele/ casele de marcat ale magazinelor sau instituțiilor publice și la serviciile acestora, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat ori ghișee speciale pentru categoriile de persoane vizate.

Toate acestea sunt prevăzute în legea 280/2023. De altfel, la magazine sau la instituții publice trebuie să se pună afișe prin care să anunțe prioritatea de care beneficiază femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii mici. Mai mult, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de zece, trebuie amenajate spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii – cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două (instituțiile și magazinele au la dispoziție șase luni, până la data de 22 aprilie 2024). Pentru neacordarea de prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii se vor putea aplica amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei, pentru neamenajarea de locuri de parcare destinate acestor persoane, amenzile ajung până la 10.000 de lei, iar șoferii care vor parca, fără a avea acest drept, pe locurile de parcare rezervate persoanelor vizate riscă aceeași amendă – 10.000 de lei.

Foto descriptiv. Sursă foto: retail.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Piața Trivale I va fi închisă pentru dezinfecţie, dezinsecţie și deratizare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole