Când se implementează în Argeș aplicația pentru informatizarea serviciilor de stare civilă?

de | 12.09.2024 14:42 | Național, Administrație

Implementarea totală a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) se va realiza prin finalizarea la nivelul municipiului București și județului Argeș. Operaționalizarea sistemului informatics în Argeș reprezintă un pas important, aducând beneficii atât pentru autorități, cât și pentru cetățeni, prin simplificarea procesului de gestionare a evenimentelor de viață, precum nașterea, căsătoria sau decesul.

Executivul a adoptat joi o Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul stării civile. Ordonanța prevede extinderea, până la 24.09.2025, a termenului privind informatizarea pe deplin a activității de stare civilă la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin operaționalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) și interconectarea acestuia cu Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC). Măsura este necesară întrucât această interconectare a sistemelor informatice se poate realiza numai după operaționalizarea integrală a SIIEASC, la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale.

”Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) este o aplicație pentru informatizarea serviciilor de stare civilă, dezvoltată începând din anul 2019 și implementată etapizat. În anul 2023, operaționalizarea sistemului a fost realizată la nivelul unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Ilfov, iar în acest an, operaționalizarea s-a realizat etapizat la nivelul a 40 județe, urmând ca implementarea totală să se finalizeze la nivelul municipiului București și județul Argeș. Totodată, la nivelul aplicației informatice se desfășoară activități de mentenanță, ca urmare a recentelor modificări a Legii privind actele de stare civilă”, se arată în informarea transmisă de Executiv.

Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă este alcătuit din 5 platforme interoperabile având ca scop furnizarea de servicii digitale circumscrise înregistrării sau, după caz, atestării evenimentelor de viaţă: naştere, căsătorie, divorț și deces.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Pitești.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

S-a decis în ședința de Guvern. Cristian Gentea: Au fost alocați banii pentru Stadionul ”Nicolae Dobrin”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | Ilfov | Pitești | Primăria Municipiului Pitești

Ultimele articole