Vești bune de la Agenția Spațială a SUA: capsula spațială Orion a intrat pe orbită retrogradă îndepărtată, în a zecea zi a misiunii Artemis 1. Capsula Orion s-a aflat la cea mai îndepărtată distanță de Lună.
Acest zbor test al capsulei Orion, care nu are la bord un echipaj de astronauți, a fost programat pentru ca inginerii de la NASA să se asigure că poate fi utilizată în condiții de siguranță ”misiunile de lungă durată departe de Pământ îi determină pe ingineri să proiecteze sisteme compacte nu numai pentru a maximiza spațiul disponibil pentru confortul echipajului, ci și pentru a găzdui volumul necesar pentru a transporta consumabile, cum ar fi suficientă hrană și apă”.
”Orion a călătorit la mai mult de 57.00 de mile deasupra suprafeței lunare, marcând cea mai îndepărtată distanță pe care o va ajunge de Lună în timpul misiunii”, au explicat, vineri, reprezentanții NASA .
Ba mai mult decât atât, în perioada în care se va afla pe orbita lunară, ”controlorii de zbor vor monitoriza sistemele cheie și vor efectua verificări”. Capsula Orion va avea nevoie de aproape o săptămână pentru a parcurge o jumătate de orbită lunară, înainte să îşi înceapă călătoria de întoarcere spre Pământ. După un zbor spațial de 25 de zile, pe data de 11 decembrie, este programată amerizarea capsulei Orion în Oceanul Pacific. Artemis 2, care va trimite un echipaj de astronauţi în jurul Lunii, fără să asolizeze, dar și Artemis 3, care va marca revenirea oamenilor pe Lună (după ultima misiune Apollo din 1972), depind de reuşita prezentei misiuni. De altfel, Artemis 2 și Artemis 3 sunt programate pentru anii 2024, respectiv 2025.
Foto: digi24
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: