Carnea de porc, în vizorul ANSVSA! Au fost date amenzi de 68.000 de lei

de | 15.11.2024 08:17 | Național, Eveniment

În perioada 23 septembrie – 31 octombrie 2024, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor (DSVSA) din toată țara, inclusiv București, au desfășurat o serie de controale în unități din sectorul cărnii de porc.

Verificările au fost realizate în abatoare, unități de tranșare, unități de reambalare a cărnii, unități care produc carne tocată, carne preparată și separată mecanic, unități de depozitare a cărnii, precum și în unităţile de vânzare cu amănuntul care comercializează carne și produse din carne. Controalele făcute au vizat riscurile privind pesta porcină africană.

Potrivit ANSVSA, în perioada menționată au fost controlate 456 de obiective: 70 de abatoare, 55 de unități de tranșare, 57 de unități de producere a cărnii tocate și preparate, 116 unități de procesare a cărnii, 35 de unități de reambalare, 25 de unități de procesare a stomacurilor, vezicilor și intestinelor, precum și 98 de depozite frigorifice.

În urma acestor controale, echipele mixte constituite din reprezentanți ai Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor și ai CSVSAO au constatat o serie de neconformități. Acestea au fost sancționate prin aplicarea a șase amenzi contravenționale, care au însumat 68.000 de lei.

Printre deficiențele identificate s-au numărat:

– neconformități referitoare la procedurile de separare în timp și/sau spațiu a porcilor vii, destinați sacrificării (în funcție de exploatațiile de origine), precum și a cărnii de porc eligibilă și neeligibilă;

– neconformități referitoare la marcarea de sănătate/identificare și etichetarea cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc;

– neconformități referitoare la marcarea de sănătate/identificare și etichetarea cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc;

– neconformități privind certificarea pentru comerț intra-Unional și/sau pentru piața națională a cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc la nivelul unor unități desemnate.

Controalele au avut ca obiectiv principal verificarea trasabilității cărnii de porc, atât pentru animalele provenite din zonele de restricție, cât și din zonele conforme. Astfel, au fost vizate aspecte legate de marcarea de sănătate și identificarea cărnii, certificarea pentru piața internă și internațională, precum și respectarea reglementărilor privind separarea și procesarea cărnii și a organelor destinate comercializării.

Aceste măsuri reflectă eforturile autorităților de a asigura consumatorii că produsele din carne de porc sunt conforme cu standardele de siguranță alimentară.

Foto descriptiv FarmingUK

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Loto 6/49. S-a câștigat marele premiu în valoare de peste 9,58 milioane de euro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANSVSA | București