Casa de Pensii Argeș – Tipuri de pensii prevăzute de legea 360/2023

de | 30.08.2024 13:30 | Administrație, Județean

Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii va intra in vigoare la data de 1 septembrie 2024. Aceasta va aduce echitate între pensionari și va consolida principiul contributivității, transmit reprezentanții Casei de Pensii Argeș.

Aceștia subliniază faptul că principiile pe care se bazează noua lege a pensiilor sunt: contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea si egalitatea.

Principiul contributivității este consolidat prin condiționarea stagiului minim si complet de cotizare de vechimea realizată efectiv.

„Principiul stabilității contribuției la sistemul public de pensii  este un principiu nou potrivit căruia stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani să fie ajustat cu un număr de puncte pentru stablitatea în câmpul muncii”, se mai arată în informarea transmisă de Casa de pensii Argeș.

Principiul solidarității conform caruia asigurații sistemului public de pensii își asumă reciproc obligații.

Principiul egalității potrivit căruia beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege.

Important de precizat faptul că Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii prevede patru tipuri de pensie:

  1. Pensie pentru limită de vârstă
  2. Pensie anticipată
  3. Pensie de invaliditate
  4. Pensie de urmaș

Pensia pentru limită de vârstă

Accesul la pensia pentru limită de vârstă este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv. La totalizarea stagiului minim de cotizare nu se au în vedere perioadele asimilate și perioadele necontributive. Exceptie o constituie perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea  dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

Pensionare la limita de varsta cu 5 ani mai devreme – persoanele care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 5 ani peste stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani pot ieși la pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai mult de 5 ani din vârsta standard de pensionare prevăzută în Anexa nr. 5.

O noutate adusa de noua lege este valorificarea perioadelor in care s-au urmat cursurile de master/doctorat.

„Art. 14. – (1) În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:

  1. a) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare iniţială, cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licenţă, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;

(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de acelaşi nivel conform prevederilor alin. (1) lit. a) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de acelaşi nivel, la alegere.

(3) Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situaţia în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condiţiile prezentei legi”, mai transmit reprezentanții Casei de Pensii Argeș.

 

Foto descriptiv

 

Citiți, de asemenea, pe anchetoanline.ro:

A treia încercare cu noroc? CJ Argeș a inițiat procedura de achiziție publică pentru un obiectiv important

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: