În an electoral, politicienii trebuie să se dea peste cap și să facă o economie de 5 miliarde de lei din cheltuieli, până la finele anului. Și nu este opțional, căci cerința vine de la Bruxelles. Până la începutul acestei toamne, ministrul Finanțelor Marcel Boloș trebuie să vină și cu soluții care să fie agreate de coaliția de guvernare.
Se vorbește inclusiv de strângerea curelei de către primari, însă, pe de altă parte, guvernanții nu vor să-i supere pe cei care le vor aduce voturi la alegerile parlamentare și prezidențiale. Boloș a vorbit inclusiv despre intrarea în zona euro, dar și despre restrângerea cofinanțărilor guvernamentale, acolo unde efortul financiar este unul enorm. Deocamdată, mediul economic este cel care simte pe propria piele păstrarea deficitului bugetar în marje rezonabile.
Omul de afaceri Cătălin Gherzan consideră că, și de aici înainte, sistemul bugetar va fi privilegiat, în special administrațiile locale care au găsit de fiecare dată soluții pentru a-și mări aparatul bugetofag chiar și atunci când de la centru se dădeau directive de micșorare a acestuia.
”Cum putem ajuta administrațiile locale să mențină numărul de salariați în primării, plătiți cu salarii de multe ori mult prea de mari? Simplu… muncind noi mai mult și pe bani mai puțini. Doar așa poate statul să plătească foarte mult la foarte mulți, chiar dacă mulți dintre ei nu-și merită salariile. Să nu uităm și asistații sociali… tot din banii de la buget. După modelul «Dați un leu pentru Ateneu!», propun mesajul «Bani în dar, pentru bugetar!»”, a comentat omul de afaceri Cătălin Gherzan.
Material realizat de Iulia Bădulescu.
Foto descriptiv. Sursă foto:print
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Cătălin Gherzan: ”Iohannis ar fi avut două case pline cu bonuri fiscale”