Să investești în educație într-o perioadă în care trăim consecințele educației precare din ultimii 35 de ani este o atitudine temerară din partea unui antreprenor!
Cătălin Gherzan face acest lucru de ani buni și continuă să investească într-un viitor mai bun pentru țara noastră. Școlile și grădinițele Lexford Castel reprezintă un reper al excelenței în Argeș, asigurând accesul la un act educațional adaptat prezentului, cu gândul la viitor.
Cătălin Gherzan nu este doar un antreprenor care a ales să investească în cea mai de preț resursă a unui popor – educația. El este și un cetățean implicat în comunitatea sa, ceea ce presupune inclusiv implicare politică. Politica, în definitiv – făcând abstracție de contraexemplele ultimilor 35 de ani – ar trebui să fie instrumentul prin care poți face mai mult bine pentru un număr mai mare de oameni.
Cătălin Gherzan a fost implicat în mai multe proiecte politice și a avut curajul să spună lucrurilor pe nume atunci când situația a impus-o. De asemenea, a militat activ pentru cauze politice atâta timp cât acestea au servit nu doar suveranității României, ci și păstrării parcursului european al țării noastre.
Educația trebuie adusă în prezent
„În contextul evoluției accelerate a tehnologiei și a modului în care informația este transmisă, încerc să restabilesc și să dau valoare uneia dintre cele mai importante nevoi ale societății… educația. Școlile și grădinițele Lexford Castel se adaptează continuu la evoluția pieței informației, oferind fiecărui elev și copil un sistem educațional aplicat, care creează o legătură trainică între educație și viața de zi cu zi.” – este crezul antreprenorului Cătălin Gherzan.
Potrivit acestuia, este nevoie de o schimbare de paradigmă, o tranziție de la un sistem educațional învechit la unul flexibil și deschis, dar bazat, totodată, pe expertiza celor cu experiență.
„În primul rând, ar trebui reformat sistemul de pregătire a tinerilor pentru viitor, la fel cum ar trebui schimbate vechile structuri și conduceri înțepenite în propria lor realitate. Sau, poate mai degrabă, aceste structuri ar trebui sprijinite și secondate de noile generații, pregătite să evolueze – dar cu acordul și susținerea celor mai experimentați.” – susține antreprenorul piteștean.
Adaptabilitatea este criteriul principal al evoluției
Viitorul nu înseamnă doar tehnologie. Viitorul înseamnă și păstrarea a ceea ce ne definește ca identitate. Tradiția și inovația reprezintă doi piloni esențiali pentru o dezvoltare sustenabilă și sănătoasă a societății, consideră omul de afaceri:
„Combinația dintre competențele tehnice avansate și deschiderea către inovație, în contextul progresului tehnologic și al accesului mai facil la informație, poate genera noi generații pregătite pentru viitor. În același timp, apartenența la comunitatea locală poate motiva o implicare activă în dezvoltarea județului, prin proiecte care îmbină tradiția cu inovația. Dacă această abordare se va extinde și în sfera politică, impactul poate fi uriaș, atât pentru indivizi și familiile lor, cât și pentru întreaga comunitate.”
Educația trebuie să fie piatra de temelie a noii generații de profesioniști. Iar aici nu vorbim doar despre educația formală din școli, ci și despre educația continuă. Această educație, însă, nu poate fi dobândită nici de pe TikTok, nici de la televiziuni.
Votul românilor este o consecință directă a unei „educații” formate din surse unde manipularea și dezinformarea sunt utilizate deliberat, iar cetățenii nu dispun de instrumentele necesare pentru a se proteja. O generație educată este o generație care își poate apăra interesele și, mai mult decât atât, poate apăra democrația.
„Noua generație de profesioniști trebuie să aibă la bază educația. Doar pe o fundație solidă se poate construi o carieră de succes. Prin educație mă refer atât la acumularea și actualizarea continuă a informațiilor – fără de care nimic nu poate progresa –, cât și la dezvoltarea empatiei și a dimensiunii umane, cele care asigură că progresul este orientat într-o singură direcție… pozitivă.
Adaptabilitatea este criteriul esențial al evoluției speciei umane. Adaptabilitatea la nou, prin informare continuă și prin înțelegerea contextului în care sunt transmise informațiile. Spun asta văzând afilierea unora, în actualul context politic, la susținerea unor personaje desprinse parcă din desene animate, cu mesaje dintr-o sferă aproape supranaturală. Capacitatea de a discerne între realitate și fals – sau, în cazul actualei scene politice, între realitate și fantasmagorie – poate reprezenta granița dintre evoluție și involuție.” – a mai declarat omul de afaceri Cătălin Gherzan.
***
Această prezentare este parte a proiectului NextGeneration – un proiect editorial Ancheta dedicat prezentării personalităților care reflectă cel mai bine reușita noii generații de specialiști, antreprenori, oameni politici și manageri publici din județul Argeș.
Ne propunem, prin acest proiect, să promovăm exemple de bună practică, mesaje și analize ale celor care au reușit în domeniul lor, pentru a încuraja dezvoltarea de competențe, încrederea tinerilor într-un viitor bun în România și repere de succes pentru toate domeniile esențiale din viața societății argeșene.