Câte unități de învățământ nu au autorizație? Măsuri întreprinse de pompieri la începerea noului an școlar

de | 06.09.2024 13:48 | Județean, Administrație

Despre măsurile ce vor fi luate la începutul noului an școlar au discutat astăzi, într-o conferință comună, reprezentanții ISU Argeș, IPJ Argeș și IJJ Argeș. Ca de fiecare dată, siguranța copiilor în mediul școlar este o prioritate de necontestat și în acest sens sunt derulate o serie de acțiuni de prevenire și conștientizare în unitățile de învățământ. Un alt subiect important la începutul noului an școlar este cel referitor la procesul de autorizare din punctul de vedere al securităţii la incendiu. Și aici, la nivelul județului Argeș, din totalul celor 774 de clădiri cu destinația de unități de învățământ, 523 nu fac obiectul avizării.

Prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor și prin instruirea adecvată a elevilor și a personalului, se poate asigura un mediu sigur și protejat pentru toți cei implicați în procesul educațional.

”Pe tot parcursul anului inspectorii de prevenire, personalul din structurile de intervenție și cadrele Serviciului de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, alături de voluntarii din programul „Salvator din Pasiune”, au derulat acţiuni orientate spre consolidarea protecţiei în instituțiile de învățământ astfel încât, consecinţele tipurilor de risc să fie minimizate, iar starea de normalitate să fie restabilită în cel mai scurt timp”, punctează cei de la INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ ”Căpitan PUICĂ NICOLAE” AL JUDEŢULUI ARGEŞ, în comunicatul remis presei.

De asemnenea, potrivit sursei citate, personalul Inspecţiei de Prevenire execută permanent controale și verificări la unitățile de învățământ din județ, iar acolo unde se constată unele deficiențe pe linia apărării împotriva incendiilor și protecției civile, venim în sprijinul factoriilor de răspundere de la nivel local și județean, pentru remedierea acestora cât mai rapid cu putință, iar dacă situația o impune, se aplică măsura sancționării contravenționale.

De menționat este că în anul școlar anterior, dar și pe parcursul acestui an calendaristic, în timpul controalelor efectuate, au fost constatate 454 deficiențe specifice. Dintre acestea, 19 au fost remediate operativ în timpul inspecției. Pentru deficiențele înregistrate, au fost aplicate 344 avertismente și 30 amenzi contravenționale în cuantum de 263.000 lei.

Iată câteva exemple de nereguli constatate în urma controalelor:

  • Nu se asigură condițiile privind limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor de învățământ;
  • Nu se asigură mentenanța instalațiilor de protecție împotriva incendiilor (instalație de detectare/semnalizare incendiu, hidranți interiori sau exteriori de incendiu, stingătoare de incendiu);
  • Nu se asigură condițiile de evacuare, prin depozitarea de obiecte de mobilier pe traseele de evacuare din interiorul unităților de învățământ.

Pe parcursul acestui an, cadrele inspectoratului din Argeș au luat parte la 78 exerciții și 112 de instruiri, fiind pregătite practic peste 6300 persoane. În același context, cadrele inspectoratului au diseminat și materiale informative aferente campaniilor naționale inițiate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Referitor la procesul de autorizare din punctul de vedere al securităţii la incendiu, structurile Inspecţiei de Prevenire au venit în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluţionarea situaţiilor existente prin acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesare. Astfel, la nivelul județului Argeș, din totalul celor 774 de clădiri cu destinația de unități de învățământ, 523 nu fac obiectul avizării, 121 au obținut autorizația de securitate la incendiu.

Cât despre cele 130 de clădiri rămase, acestea sunt în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare, cu mențiunea că 42 dintre acestea dețin avizul de securitate la incendiu.

ISU Argeș precizează că unitățile de învățământ nu intră sub incidența H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționarii ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, în sensul în care nu poate fi dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

Sursă foto: ISU Argeș.

Sursă video: anchetaonline.ro

Citiți de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Aproape de oameni. Digitalizare la Serviciul de Permise și Înmatriculări Câmpulung

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: