În primele 10 luni ale anului 2024, polițiștii au intervenit la un număr alarmant de 111.029 de cazuri de violență domestică, anunță Inspectoratul General al Poliției Române(IGPR). Dintre acestea, 53.953 de cazuri au avut loc în mediul urban, iar 57.076 în mediul rural.
În 11.334 de cazuri, polițiștii au emis ordine de protecție provizorii, dintre care 4.595 au fost transformate în ordine de protecție definitive de către instanțele de judecată. Aceste măsuri vin în sprijinul victimelor, protejându-le împotriva agresorilor și contribuind la prevenirea unor posibile tragedii.
Potrivit sursei citate, numărul faptelor penale din domeniul violenței domestice a înregistrat o creștere de 5% față de perioada similară din anul 2023, ajungând la 50.614 cazuri, iar cele mai frecvente infracțiuni au fost „lovirea sau alte violențe” (61%) și „amenințările” (13%). Aceste statistici evidențiază nu doar amploarea fenomenului, dar și faptul că victimele au încredere tot mai mare în a sesiza autoritățile.
Începând cu data de 1 octombrie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a intrat în ultima etapă de implementare, astfel sistemul a fost operaționalizat în 18 județe, respectiv Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.
De asemenea, tot începând cu 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal”, transmite IGPR
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro