Cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost dotate cu defibrilatoare automate

de | 02.10.2024 23:23 | Național, Lifestyle

În cadrul proiectului național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, 13 stații de metrou din București au fost dotate cu defibrilatoare automate pentru a veni în sprijinul persoanelor care suferă un stop cardio-respirator.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, stațiile incluse în acest proiect sunt printre cele mai tranzitate, precum Piața Sudului, Tineretului, Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Universitate, Piața Romană, Piața Victoriei 1, Piața Victoriei 2, Gara De Nord, Eroilor, Politehnică, Dristor, Nicolae Grigorescu.

Proiectul, inițiat în 2023 de Departamentul pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu Lidl România și Fundația pentru SMURD, urmărește să faciliteze accesul rapid la defibrilatoare, oferind cetățenilor oportunitatea de a acorda primul ajutor vital înainte de sosirea echipajelor medicale.

Proiectul are scopul de a le facilita cetățenilor posibilitatea de a acorda primul ajutor în cazul unui stop cardio-respirator prin dotarea celor mai aglomerate spații publice din țară cu defibrilatoare automate capabile să ghideze salvatorul atât în efectuarea manevrelor de resuscitare, cât și în livrarea de șocuri electrice victimei înainte de sosirea la caz a primelor echipaje medicale de urgență.”, transmite IGSU
Pe lângă stațiile Metrorex, defibrilatoarele au fost instalate și în alte spații publice din București și Ilfov, inclusiv în Teatrul Național, Aeroportul Internațional „Henri Coandă” și toate magazinele Lidl din zonă.

Astfel, la nivelul municipiului București și al județului Ilfov, au fost instalate peste 100 de defibrilatoare în spații publice.

Proiectul va fi extins în toată țara, primele 5 defibrilatoare fiind deja instalate în județul Mureș, urmând ca până la finalul anului să înceapă, concomitent, instalări în Timișoara, Iași, Galați, Sibiu și Brașov.

Potrivit IGSU, toate punctele de prim ajutor incluse în cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” sunt dotate cu un defibrilator automat, cât și cu o stație de măsurare a funcțiilor vitale care sunt capabile să recunoască stopul cardio-respirator și să alerteze salvatorul în consecință.

Aparatul, odată ce a fost scos din suportul în care este așezat, transmite în mod automat un SMS către un reprezentant al locației respective pentru a semnala folosirea lui. Acest tip de echipament medical avansat poate fi utilizat cu minimă pregătire, deoarece ghidează pas cu pas persoana care acordă primul ajutor, prin comenzi auditive dar și vizuale, ușor de urmărit. În plus, echipamentul sună direct în dispecerat atunci când este deschis și astfel conectează persoana care îl folosește cu un medic care poate să urmărească, în timp real, starea pacientului și să ofere indicații până la sosirea echipajelor medicale.”, explică IGSU

Toate locațiile în care sunt instalate defibrilatoarele automate din cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” au responsabili dedicați. Angajații Lidl România, împreună cu cei din instituțiile publice, au fost instruiți în utilizarea acestor echipamente medicale și în acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

În situațiile de urgență în care o persoană suferă un stop cardio-respirator, acordarea primului ajutor, respectiv efectuarea compresiilor toracice și administrarea unui șoc electric sunt intervenții vitale care trebuie aplicate până la sosirea echipajelor medicale. Șansele de supraviețuire cresc la 50-70% atunci când manevrele de resuscitare și defibrilare automată au loc în primele 3-5 minute de la declanșarea stopului cardio-respirator, iar în lipsa aplicării acestor manevre de bază, șansele de suraviețuire și recuperare ale victimei sunt extrem de mici. În acest context, Proiectul Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” vine în sprijinul cetățenilor și facilitează intervenția la timp în situațiile în care fiecare secundă contează”. A declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI, șeful DSU.

Foto: Facebook IGSU

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Argeșean de 73 de ani prins la volan, deși avea permisul suspendat

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole