Centre ale groazei! Copii cu dizabilităţi ținuți în mizerie și trataţi cu medicamente expirate

de | 11.01.2025 21:51 | Național, Eveniment

Imagini șocante au ieșit la iveală după un control efectuat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Consiliul de Monitorizare în patru centre din Târgu Mureș, destinate copiilor cu dizabilități. În aceste locații, minorii erau ținuți în mizerie, încuiați în camere cu zăvorul, malnutriți.

În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2025, în intervalul orar cuprins între 5:30 şi 7:00, reprezentanţi ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) şi ai Consiliului de Monitorizare (Legea nr. 8/2016) au vizitat inopinat copiii plasaţi în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureş, aflate pe raza Municipiului Târgu Mureş.

În cele patru centre vizitate sunt instituţionalizaţi în total 63 de copii cu dizabilităţi (61 prezenţi în centre şi 2 internaţi în spital), deşi capacitatea pentru care iniţial a fost eliberată licenţa de funcţionare era pentru un număr de 51 de beneficiari” a transmis Centrul de Resurse Juridice, într-un comunicat de presă.

Controalele au avut loc în dimineața zilei de astăzi, 11 ianuarie 2025, iar rezultatele sunt cutremurătoare. Cele patru centre, care găzduiesc 63 de copii, deși capacitatea lor maximă este de 51, funcționează ilegal, fără licențe valide, acestea expirând în decembrie 2024.

Mai mult, s-a constat faptul că DGASPC Mureş a încălcat legea prin faptul că mai mulți copii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani în loc să fie plasați în grija unor asistenți maternali profesioniști au fost închiși în aceste centre.

De asemenea, într-un centru, opt copii au fost găsiți închiși în dormitoare, cu zăvoare amplasate în interior, pentru a nu putea ieși din camere, iar angajații au recunoscut că recurg la această practică din lipsă de personal.WhatsApp Image 2025 01 11 at 09.32.04 edited - Centre ale groazei! Copii cu dizabilităţi ținuți în mizerie și trataţi cu medicamente expirate

Condițiile din centre sunt de-a dreptul inumane. Standardele minime de curățenie și cazare nu erau respectate. Reprezentanții organizației au găsit camere fără uşi, spaţii insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime.

De asemenea, ei au constatat că minorii erau spălați foarte rar, folosindu-se bureți murdari, iar hainele, lenjeria și prosoapele erau uzate și murdare.

62511397 - Centre ale groazei! Copii cu dizabilităţi ținuți în mizerie și trataţi cu medicamente expirate

Foto: ProTV

Mai mult decât atât, scutecele copiilor nu erau schimbate regulat.

Un miros greu de suportat. Copii spălaţi cu un singur burete, dintr-acela cu care ştergi tabla de cretă. Cel mai grav este că un copil pe care noi l-am găsit într-o stare critică, pentru care am chemat slavarea în martie anul trecut, l-au salvat la Gomoiu. Acest copil a fost luat în 30 decembrie aici, într-un mediu insalubru, neadecvat, acum l-am găsit dus de SMURD la Spitalul de Urgenţă si conectat la un tub de oxigen”, a declarat Georgiana Pascu, manager de programe CRJ.

Iza martie CRCDN Trebely 32 Copy - Centre ale groazei! Copii cu dizabilităţi ținuți în mizerie și trataţi cu medicamente expiratecamera copiilor si lucruri depozitate aprilie crcdn trebely - Centre ale groazei! Copii cu dizabilităţi ținuți în mizerie și trataţi cu medicamente expirate Hrana 17 dec Copy - Centre ale groazei! Copii cu dizabilităţi ținuți în mizerie și trataţi cu medicamente expirate

În două din centrele controlate au fost descoperite inclusiv medicamente expirate, pe care personalul le-ar fi administrat copiilor.

62511395 - Centre ale groazei! Copii cu dizabilităţi ținuți în mizerie și trataţi cu medicamente expirate

Din imagini putem observa că unii dintre copii sunt malnutriţi.

Catalina aprilie CRCDN Trebely - Centre ale groazei! Copii cu dizabilităţi ținuți în mizerie și trataţi cu medicamente expirateJoszef iulie CRCDN Trebely 3 Copy - Centre ale groazei! Copii cu dizabilităţi ținuți în mizerie și trataţi cu medicamente expirate

În plus, într-unul dintre centre a fost găsit un focar de varicelă,  cinci copii fiind diagnosticaţi, însă „nu toţi erau izolaţi de ceilalţi copii instituţionalizaţi.”
Reprezentanții CJR transmit că au găsit copii cu dizabilităţi care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deşi medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viaţa în pericol.

Cu toate acestea, fiecare dintre centrele de plasament avea un buget cuprins între 1 și 1,3 milioane de lei.

Cu toate acestea, Planul Anual de Acțiune al Consiliului Județean Mureș pentru 2024 alocă un buget total de aproximativ 4,7 milioane RON (~1 milion de euro) pentru cele patru centre rezidențiale destinate copiilor cu deficiențe neuropsihiatrice, fiecare centru primind între 1 și 1,3 milioane RON. Aceste bugete sunt excesive nu numai în raport cu condițiile oferite beneficiarilor, neexistând implicarea conducerii Consiliului Județean Mureș în verificarea modului în care au fost cheltuite aceste sume dar și cu standardele de cost stabilite prin lege pentru serviciile sociale și cu bugetele unor centre similare din alte județe. În teren nu au putut fi identificate investiții la nivelul sumelor de care a beneficiat DGASPC Mureș, respectiv suma de aprox. 1 milion de euro, infrastructura și condițiile de viață precare ale copiilor putând fi asimilate anilor 90.”, se mai arată în comunicat

CRJ a raportat încă din 2024 condițiile necorespunzătoare din aceste centre, dar situația a rămas neschimbată. După această ultimă vizită, CRJ a transmis că va sesiza Parchetul General.

În toate vizitele, CRJ a observat aceeași situație – probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii..

Toate vizitele CRJ în Centrul Trebely au demonstrat că aceşti copii sunt neîngrijiţi, uneori lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi, lipsiţi de activităţi de recuperare şi reabilitare specifice – care au constituit principalul temei pentru instituţionalizarea lor în acel centru, lipsiţi de îngrijire medicală adecvată, lipsiţi de alimentaţie corectă şi evaluată din punct de vedere nutriţional. În fişele copiilor de prezentare la camera de urgenţă a Spitalului judeţean / Spitalului de urgență Tg. Mureş apar menţiuni referitoare la internarea fără aparţinător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgenţă şi nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulți copii, medicii de urgență au consemnat la internare, malnutriție și deshidratare severă.

În ciuda unei scheme de personal generoase, CRJ a constatat nereguli în cadrul vizitelor de monitorizare, mai ales legate de neparticiparea personalului la activități conform fișei de post (neprezentarea la program) și oferirea de servicii de îngrijire inadecvate nevoilor specifice ale copiilor cazați în centru. În majoritatea vizitelor inopinate s-a putut observa lipsa personalului de specialitate şi chiar a unui program concret care să fie afişat sau cunoscut. Singurele persoane observate în mod curent fiind două îngrijitoare responsabile cu hrănirea, igiena, supravegherea copiilor şi menţinerea curăţeniei în centru. În unele cazuri, în momentul în care îngrijitoarele își luau pauze, copiii rămâneau complet nesupravegheați. Considerăm că lipsa de supraveghere a copiilor presupune o atitudine neglijentă și înseamnă un risc ridicat pentru sănătatea și integritatea corporală a copiilor. Subliniem faptul că mulți dintre copii au fost diagnosticați cu epilepsie și majoritatea lor nu se pot deplasa singuri.

Serviciile de kinetoterapie sunt esențiale pentru copiii cu dizabilități cazați în Centrul Trebely. Conform medicilor, serviciile de recuperare de kinetoterapie şi logopedie de deglutiţie sunt vitale pentru aceşti copii. În lipsa acestor exerciţii, organele interne sunt afectate prin „presiune şi apăsare” şi se poate ajunge la decesul prematur al acestor copii. Acesta este şi motivul principal pentru care arătăm că în prezent lipsa de implicare a specialiştilor şi starea de alimentaţie şi igienă defectuoase sunt de natură să pună în pericol dezvoltarea copiilor şi chiar viaţa şi integritatea lor. Cu toate acestea, reprezentanții centrului nu au putut dovedi într-un mod satisfăcător că aceste servicii chiar sunt  furnizate în mod corespunzător și în mod constant copiilor cazați în centru.

Standardele minime de cazare, cum ar fi schimbarea săptămânală a lenjeriei și igienizarea periodică a hainelor, nu sunt respectate. Copiii sunt spălați rar, folosindu-se bureți murdari, scutecele nu sunt schimbate regulat, iar hainele, lenjeria de pat  și prosoapele sunt uzate și murdare. Starea de sănătate a copiilor este îngrijorătoare, iar serviciile de îngrijire sunt de calitate scăzută. De asemenea, sănătatea orală este extrem de precară, indicând lipsa îngrijirii dentare adecvate.(…)

În urma neregulilor constate, CRJ a sesizat încă din 2024, procurorii din cadrul DIICOT Structura Teritorială Târgu Mureș, urmând să facă noi demersuri în vederea sesizării Parchetului General pentru documentarea și instrumentarea noilor fapte constatate urmare a vizitei de monitorizare din dimineața acestei zile.”, transmite CJR

Rareş Achiriloaie, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), a anunțat că trimite Corpul de Control al ANPDCA în judeţul Mureş, pentru a efectua verificări în cele patru centre.

Lucrurile semnalate sunt de o gravitate extremă şi, în cazul în care se dovedesc a fi reale, consecinţele trebuie să fie cele legale. Dispunerea Corpului de Control în judeţul Mureş este prima dintre măsurile legale pe care noi, la nivelul Autorităţii o avem la dispoziţie”, a declarat Rareş Petru Achiriloaie.

Prefectul de Mureş a dispus şi el controale la toate centrele rezidenţiale care au în grijă copii cu nevoie speciale din judeţ. Şi poliţia din Mureş s-a sesizat şi a deschis o anchetă pentru rele tratamente.

Foto: Centrul pentru Resurse Juridice/ Protv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în Uruguay

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DIICOT | Parchetul General