Cheltuielile de Sărbători au Crescut cu 8% în 2024!

de | 01.01.2025 11:00 | Din ediția tipărită, Economic, Național

▼ Cumpărătorii sunt mai prudenți, dar cu dorințe de a experimenta

Cheltuielile de sărbători din acest an au înregistrat o creștere semnificativă de aproximativ 8%, comparativ cu 2023, iar factorul principal care a determinat această majorare a fost creșterea prețurilor, anticipată de aproape 70% dintre consumatori. Cu toate acestea, cumpărătorii au răspuns cu prudență în fața scumpirilor, iar studiul „Deloitte Holiday Retail Survey 2024” a relevat o serie de comportamente noi și adaptate ale acestora în ceea ce privește alegerile de consum.

Pe lângă creșterea prețurilor, care a fost resimțită pe fondul unei inflații constante, există și un alt factor major care a influențat cheltuielile de sărbători: optimismul moderat legat de economia din anul următor. Conform cercetării, doar 43% dintre cumpărători au o viziune pozitivă despre evoluția economică, ceea ce a determinat mulți dintre aceștia să ia măsuri pentru a-și ajusta cheltuielile. În acest context, 32% dintre consumatori au ales să renunțe la cadouri pentru ei înșiși, o scădere semnificativă de 16 puncte procentuale față de anul precedent. De asemenea, aproape două treimi dintre cumpărători (62%) s-au orientat către branduri mai accesibile, în timp ce 48% au preferat comercianți mai ieftini sau mărcile proprii ale retailerilor (40%).

Cumpărătorii au devenit și mai atenți la momentul în care fac achizițiile, iar un procent considerabil (75%) au urmărit perioadele de oferte promoționale, o creștere semnificativă față de 61% în 2023. Această tendință arată că, deși consumatorii vor să păstreze tradițiile de sărbători, aceștia își gestionează mult mai strategic bugetele.

Chiar și așa, calitatea produselor rămâne un criteriu important în alegerea comerciantului, cu 39% dintre consumatori punând accent pe acest aspect. Prețul produselor se află pe locul al doilea în topul preferințelor, fiind important pentru 37% dintre cumpărători, iar 35% apreciază varietatea ofertei.

Experiențele câștigă teren în fața cadourilor materiale

În acest sezon, un alt trend notabil a fost schimbarea în structura cheltuielilor de sărbători. Deși cadourile au rămas o prioritate, sumele alocate pentru ele au scăzut ușor, cu 3 puncte procentuale față de anul anterior. În schimb, cheltuielile destinate experiențelor au crescut semnificativ, cu o majorare de 16 puncte procentuale comparativ cu 2023. Astfel, evenimentele, activitățile sociale și întâlnirile cu cei dragi au devenit mai importante pentru mulți dintre cumpărători. 25% dintre participanții la sondaj au menționat că au cheltuit mai mult pentru organizarea de petreceri acasă, iar altele au alocat fonduri pentru experiențe de neuitat.

Dacă în trecut cadourile de sărbători erau concentrate pe produse tangibile, în 2024 experiențele au câștigat o pondere tot mai mare în preferințele consumatorilor. De asemenea, sumele destinate cadourilor au fost redirecționate către haine și accesorii, acestea rămânând cele mai populare alegeri (deși cu o scădere de 10 puncte procentuale față de 2023), iar patru din zece cumpărători au preferat să ofere cadouri sub formă de experiențe.

Retailerii trebuie să se adapteze la noile preferințe ale consumatorilor

Raluca Bâldea, Partener Servicii Fiscale la Deloitte România, a subliniat că, în contextul actual, retailerii trebuie să se concentreze mai mult pe preț și pe îmbunătățirea experiențelor de cumpărare, mai ales în condițiile în care inflația din România este încă ridicată.

Creșterea prețurilor îi îngrijorează și pe consumatorii din România, dat fiind că inflația anuală rămâne ridicată, iar prognozele oficiale indică menținerea acestui trend. În aceste condiții, retailerii trebuie să se concentreze pe oferirea de experiențe omnichannel, care integrează canale fizice și virtuale, astfel încât să poată atrage clienți și să răspundă cerințelor acestora de a economisi timp și bani, fără a face compromisuri la calitate.”

Studiul a arătat că o mare parte dintre consumatori preferă să facă cumpărături online. Peste 70% dintre aceștia aleg magazinele online pentru că economisesc timp și bani (74% și respectiv 60%) și pentru că beneficiază de o varietate mai mare de opțiuni (68%). Totodată, aceștia apreciază și confortul unui program de cumpărături mai flexibil (64%). Pe de altă parte, 55% dintre cumpărători continuă să prefere magazinele fizice, mai ales pentru faptul că pot verifica direct calitatea produselor și beneficiază de consiliere din partea vânzătorilor.

Vânzări în creștere și schimbări de comportament

Pentru retailerii din România și din întreaga lume, sărbătorile de iarnă au reprezentat un moment deosebit, iar aceștia au avut așteptări mari privind creșterea vânzărilor. Conform studiului, 80% dintre liderii din companiile de retail se așteptau la o creștere a vânzărilor în acest sezon, susținută de un trafic mai intens, atât în magazinele fizice, cât și pe canalele online. Totuși, majoritatea (76%) au anticipat că, în fața creșterii prețurilor, consumatorii vor pune un accent mai mare pe preț decât pe loialitatea față de branduri, un semn clar al evoluției comportamentului de cumpărare.

Studiul Deloitte „Holiday Retail Survey 2024” a fost realizat pe baza unui sondaj la care au participat peste 4.100 de consumatori din Statele Unite și 45 de lideri din companii de retail cu venituri anuale de peste un miliard de dolari, oferind o imagine detaliată asupra tendințelor de consum în perioada sărbătorilor.

Material realizat de Sofia Paul

Foto: ediția tipărită

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: