Cine are acces la datele medicale ale unui pacient după decesul acestuia

de | 05.03.2023 10:08 | Lifestyle, Național, Știri

Important. De la începutul lunii în curs, rudele unui pacient decedat pot primi informațiile medicale ale acestuia. Până acum, rudele unui pacient decedat aveau acces la datele medicale ale acestuia doar dacă exista un consimțământ explicit în acest sens. Mai este de stabilit însă, prin normele de aplicare a Legii 46/2003, situațiile în care pacientul se află în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul.

Prin OUG 6/2023, ce se aplică din 2 martie, a fost completat cadrul legal privind drepturile pacientului. Mai exact, legea permite de-acum aparținătorilor, moștenitorilor ori rudelor de până la un anumit grad de a avea acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia, dacă el s-a aflat în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul, arată cei de la avocatnet.ro. La cerere rudele (în ordinea următoare: soțul supraviețuitor; descendenții – copii, nepoți etc.; ascendenții – părinți, bunici etc. (sau tutorii); rudele în line colaterală până la al patrulea grad (inclusiv) – frații sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau mătușa și nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea) au acces la dosarul medical al unui pacient după moartea acestuia. Cu toate astea, rudele vor putea avea acces la datele medicale doar după ce sunt stabilite, prin normele de aplicare a Legii 46/2003, situațiile în care pacientul se află în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Apare un nou post de televiziune în România!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole